Πρόταση προς το Τμήμα των Περιφερειών του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης, έκανε σήμερα η Ρένα Δούρου, Εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Ισότητας Φύλου και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο της συζήτησης για την προστασία του δικαιώματος στο νερό, “του πολυτιμότερου πόρου της ανθρωπότητας, αναγνωρισμένου από τον ΟΗΕ ως ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο μάλιστα προστατεύεται συνταγματικά σε πολλές χώρες”. “Να συνεργαστούν οι Περιφέρειές μας, μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο διακυβέρνησης, να ενωθούμε γύρω από το νερό, να χρησιμοποιήσουμε το νερό για την ειρήνη και την προστασία των οικοσυστημάτων. Η συνεργασία για το νερό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη συνεργασία για άλλες κρίσιμες προκλήσεις, όπως είναι η ειρήνη και η ευημερία για όλους. Η σημερινή μας συζήτηση μπορεί να είναι η αφετηρία”,. “Το Κογκρέσο έχει πάρει σαφή θέση για την προστασία του νερού όμως πάντα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα. Για παράδειγμα να υλοποιήσουμε κάποιες από τις καλές πρακτικές που ακούσαμε σήμερα έτσι ώστε οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να γίνουν ασπίδες προστασίας του δικαιώματος πρόσβασης στο νερό, στέλνοντας το καθαρό μήνυμα ότι το νερό δεν είναι προϊόν, δεν πωλείται”.
Η τοπική δημοκρατία να γίνει ανάχωμα κατά της ακροδεξιάς
Το ζητούμενο σήμερα είναι το πώς η τοπική δημοκρατία, οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές, θα γίνουν αποτελεσματικά αναχώματα κατά των δυνάμεων της ακροδεξιάς που καλπάζουν από το Βορρά ως το Νότο της Ευρώπης, επιχειρώντας να επιβάλλουν την οπισθοδρομική τους ατζέντα. “Στο πλαίσιο αυτό η σχετική Έκθεση που ψηφίζουμε στην Ολομέλεια του Κογκρέσου σήμερα, μπορεί να γίνει αποτελεσματικό εργαλείο δράσης για αλλαγή, συμβάλλοντας στην αποστολή του τοπικού επιπέδου διακυβέρνησης, των τοπικών και περιφερειακών αρχών ως παραγόντων και εγγυητών του κράτους δικαίου”. Αυτά παρατήρησε στην παρέμβασή της στην 46η Ολομέλεια του Κογκρέσου στο Στρασβούργο η Ρένα Δούρου. Η ίδια υπογράμμισε ότι για να μην μείνει η σημερινή Έκθεση στο επίπεδο των ευσεβών πόθων, προϋποτίθεται σκληρή δουλειά όλων.
Ζούμε την επιστροφή των δυνάμεων του χθες που αρνούνται το κράτος δικαίου
“Σήμερα ζούμε την επιστροφή στο προσκήνιο των δυνάμεων του χθες, του ρατσισμού, του σεξισμού, της μισαλλοδοξίας”. “Των δυνάμεων της ακροδεξιάς που αρνούνται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, προωθώντας την πολιτική τους ατζέντα, επιχειρώντας να υπονομεύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα που αποτελούν τις βασικές αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Κογκρέσου”. Η Ρένα Δούρου σκιαγράφησε τη διπλή, “κρίσιμης σημασίας”, όπως τη χαρακτήρισε, αποστολή των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών: αφενός την προστασία των πολιτών από την αυθαιρεσία, την αδικία και τις διακρίσεις. Και αφετέρου τον αγώνα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο διακυβέρνησης. “Η σχετική Έκθεση που ψηφίζουμε για τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές ως παράγοντες και εγγυητές του κράτους δικαίου μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την αποστολή, με την προϋπόθεση όμως της σκληρής δουλειάς για να μην μείνει στο επίπεδο των ευσεβών πόθων αλλά να γίνει αποτελεσματικό εργαλείο δράσης για αλλαγή”.
Βία και θρησκευτική μισαλλοδοξία κατά γυναικών
Το γεγονός της διπλής απειλής, της έμφυλης βίας και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας που υφίστανται Εβραίες, Μουσουλμάνες και άλλες γυναίκες, που, λόγω της ενδυμασίας τους, συνδέονται με κάποια θρησκεία, έθεσε η Ρ. Δούρου με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Κογκρέσου για την άνοδο της ισλαμοφοβίας και του αντισημιτισμού και το ρόλο των Τοπικών και Περιφερειακών αρχών.
“Οι γυναίκες αυτές γίνονται εύκολοι στόχοι κάθε είδους εξτρεμισμών αλλά και κάθε είδους φραστικής βίας. Γιατί δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι οι λέξεις δεν είναι αθώες. Αποτελούν επικίνδυνα όπλα που αφήνουν βαθιά τραύματα στα θύματά τους”. “Σε περίοδο ανόδου των σκοτεινών δυνάμεων της ακροδεξιάς, των αρνητών της Δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η ασφάλεια των γυναικών είναι επιτακτική, γιατί αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα”. Σε αυτόν τον αγώνα, πρόληψης και προστασίας των γυναικών αυτών που απειλούνται διπλά, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά. “Άλλη λύση δεν υπάρχει παρά μόνο ο σεβασμός της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου ανεξαρτήτως φύλου ή θρησκείας”, κατέληξε η Ρ. Δούρου.