“Σύμφωνο Για το Μέλλον” χωρίς έμφυλη διάσταση δεν μπορεί να υπάρξει”. Αυτό επισήμανε η Ρένα Δούρου, Εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Ισότητας Φύλου και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, κατά τη συζήτηση σήμερα, τελευταία μέρα της 46ης Ολομέλειας του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφερόμενη στη συμβολή του σώματος στη Σύνοδο του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο με θέμα ένα “Σύμφωνο Για το Μέλλον”. “Ως εκπρόσωπος του Κογκρέσου για τα δικαιώματα των γυναικών, θέλω να υπογραμμίσω τη σημασία της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των γυναικών μέσα την εκπόνηση στρατηγικών και πολιτικών που καταπολεμούν την έμφυλη βία και προωθούν την έμφυλη ισότητα”.
“Το νέο διεθνές σύστημα που αναζητά ο ΟΗΕ, για να είναι αποτελεσματικό και χρήσιμο για τους λαούς, πρέπει να παίρνει υπόψη του την ανάγκη για ειρήνη, την ανάγκη για μείωση των ανισοτήτων, την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης”, συνέχισε η ίδια. “Ήδη η Ατζέντα του 2030 και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ είναι σε εξέλιξη, αλλά οι ρυθμοί πρέπει να επιταχυνθούν”.
‘Πολυμερείς λύσεις για καλύτερο αύριο’ είναι το θέμα που θα αναλυθεί στη Σύνοδο και αφορά την πορεία της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ. “Πολυμερείς λύσεις” πρέπει να συνεπάγονται, παρατήρησε η Ρ. Δούρου, ισχυρή δέσμευση από την πλευρά των τοπικών και περιφερειακών αρχών για την υλοποίηση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας”. Σε μια περίοδο συνεχιζόμενων πολύ-κρίσεων, ο αγώνας των τοπικών και περιφερειακών αρχών για καλύτερο μέλλον, περνάει μέσα από τη διασφάλιση ότι καμία γυναίκα δεν θα μείνει πίσω, ανεξαρτήτως ηλικίας, θρησκείας, εισοδήματος”.
Ευθύνη της τοπικής διακυβέρνησης η βιώσιμη ανάπτυξη που δεν ξεχνά καμία και κανέναν
“Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια τριπλή απειλή που αφορά στη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Μια απειλή που προέρχεται από τις δυνάμεις της ακροδεξιάς, η οποία προσπαθεί να επιβάλλει τη δική της οπισθοδρομική ατζέντα από το μεταναστευτικό ως την κλιματική κρίση”, σχολίασε στην παρέμβασή της η Ρ. Δούρου.
“Σε αυτή την κρίσιμη καμπή οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, η τοπική διακυβέρνηση που βρίσκεται κοντύτερα στους πολίτες, έχει την ευθύνη να δουλέψει περισσότερο για βιώσιμη ανάπτυξη που δεν ξεχνά κανέναν και καμία. Να δουλέψει για την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, για πολιτικές υλοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, κατέληξε η ίδια.