fbpx

Η μυστική διπλωματία σε συνδυασμό με τη ρήξη με τις πάγιες αρχές της διπλωματίας της χώρας μας, συνθέτουν την άκρως επικίνδυνη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία για παράδειγμα με τις επιλογές της αποδυναμώνει την άμυνα των νησιών μας στο Αιγαίο ειδικά σήμερα που η Τουρκία με πρόσφατες NAVTEX βάζει στην ατζέντα το θέμα της αποστρατιωτικοποίησής τους. Αυτά παρατηρεί, μεταξύ άλλων η Ρένα Δουρου, βουλεύτρια στη Δυτική Αθήνα και Τομεάρχισσα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σε συνέντευξή της στο Documento και τον δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιζή. “Απαντήσεις δεν έχει δώσει ο κ. Μητσοτάκης. Σε αντίθεση με τον λαλίστατο κ. Ζελένσκι, τον οποίο δεν διέψευσε ο κ. Πρωθυπουργός αποδεικνύοντας πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική του πρόθυμου συμμάχου που ακολουθεί. Και πόσο δικαιολογημένες είναι οι σοβαρές ανησυχίες για τα συμφέροντα του τόπου”.

Το σημερινό “έλλειμμα συγκροτημένης εξωτερικής πολιτικής αφορά και τη βαλκανική πολιτική της κυβέρνησης και μάλιστα σε περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας, αστάθειας, πολυεπίπεδων απειλών. Περίοδο που επιβάλλει την ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτική που βρίσκεται στον αντίποδα του δόγματος του δεδομένου συμμάχου που εφαρμόζει η κυβέρνηση”, παρατηρεί η ίδια με αφορμή τη σιωπή του υπουργείου Εξωτερικών στις καταγγελίες του Σέρβου προέδρου σχετικά με τη διαδικασία ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η ήττα των υποψηφίων του Ερντογάν είναι μεν ένα πλήγμα για την εξουσία του όμως δεν επηρεάζει τη διεθνή θέση του. Ενδεικτικό το γεγονός ότι ανακοινώθηκε συνάντηση του Τούρκου Προέδρου στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του. Ενώ το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ακυρώθηκε”, υπογραμμίζει η Ρ. Δούρου, απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με το αν επηρεάζουν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στη γείτονα τις σχέσεις με τη χώρα μας.

Το μείζον είναι η ανάταξη του κράτους δικαίου στην πατρίδα μας

Αναφερόμενη στην προανακριτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, η Ρένα Δούρου επισημαίνει ότι “το μείζον, όπως θύμισε και το Ψήφισμα της Ευρωβουλής, είναι η ανάταξη του κράτους δικαίου στην πατρίδα μας. Το κράτος δικαίου κε Κυμπιτζή δεν είναι πολυτελής συζήτηση. Αλλά η προϋπόθεση ευνομούμενης Πολιτείας που διασφαλίζει σύγχρονες, ασφαλείς δημόσιες υποδομές. Όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο. Που όταν γίνεται εμπόρευμα και ιδιωτικοποιείται, όπως έγινε στην περίπτωση της Βρετανίας επί Θάτσερ, η ασφάλεια υποχωρεί απέναντι στο κέρδος. Για αυτό και στο νέο υπόδειγμα ανάπτυξης που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ σημαντική θέση έχει ένα ασφαλές, αξιόπιστο σιδηροδρομικό δίκτυο, εργαλείο βιώσιμης, οικολογικής ανάπτυξης”.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Ρ. Δούρου στο Documento

Ποια είναι τα μηνύματα από την ήττα Ερντογάν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στην Τουρκία; Πώς μας επηρεάζει το αποτέλεσμα;

Είναι σφάλμα να θεωρεί κανείς ότι οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία επηρεάζουν την εξωτερική πολιτική της και τον έντονα αναθεωρητικό της χαρακτήρα. Η ήττα των υποψηφίων του Ερντογάν είναι μεν ένα πλήγμα για την εξουσία του όμως δεν επηρεάζει τη διεθνή θέση του. Ενδεικτικό το γεγονός ότι ανακοινώθηκε συνάντηση του Τούρκου Προέδρου στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του. Ενώ το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ακυρώθηκε. Πάντως, παρότι τοπικές, οι εκλογές στη γείτονα, έναν σχεδόν χρόνο μετά από την επανεκλογή Ερντογάν, παρουσίασαν ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικά η Μοντ αποτίμησε το αποτέλεσμα, υπογραμμίζοντας ότι “σε λιγότερο από έναν χρόνο από την επανεκλογή του, τον Μάιο του 2023, στην Προεδρία της χώρας απέναντι στον υποψήφιο έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος Ερντογάν υπέστη τη χειρότερη πολιτική ήττα από την άνοδό του στην εξουσία το 2002”.

Ο Ζελένσκι, παρά τις διαψεύσεις Μητσοτάκη, έχει μιλήσει για συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας… Θεωρείτε πως ο πρωθυπουργός ασκεί μυστική διπλωματία;

Η εξωτερική πολιτική που ασκεί ο κ. Μητσοτάκης, ερχόμενος σε ρήξη με πάγιες αρχές της διπλωματίας μας, χαρακτηρίζεται κυρίως από μυστική διπλωματία. Είτε πρόκειται για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είτε για την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία. Μια επικίνδυνη επιλογή σε βάρος της άμυνας των νησιών μας ειδικά σήμερα που η Τουρκία με πρόσφατες NAVTEX βάζει στην ατζέντα το θέμα της αποστρατιωτικοποίησής τους. Απαντήσεις δεν έχει δώσει ο κ. Μητσοτάκης. Σε αντίθεση με τον λαλίστατο κ. Ζελένσκι, τον οποίο δεν διέψευσε ο κ. Πρωθυπουργός αποδεικνύοντας πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική του πρόθυμου συμμάχου που ακολουθεί. Και πόσο δικαιολογημένες είναι οι σοβαρές ανησυχίες για τα συμφέροντα του τόπου.

«Ντροπή σας που είπατε ψέματα, γνωρίζω από ποιον πήρατε εντολή να ατιμήσετε τις αρχές σας» είπε ο Σέρβος πρόεδρος στην Ντόρα Μπακογιάννη, μετά την πρότασή της να ενταχθεί το Κόσσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Από την άλλη, η στάση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε θερμά λόγια από τα σερβικά ΜΜΕ…

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε το αυτονόητο. Ότι η Πρίστινα πρέπει να κάνει περισσότερα για την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και τον νόμο για την απαλλοτρίωση μειονοτικών ιδιοκτησιών και ότι χρειάζεται επιπλέον συζήτηση με τις χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο, για το καθεστώς ένταξής του. Στον αντίποδα το ΥΠΕΞ σιωπά απέναντι στις καταγγελίες του Σέρβου προέδρου. Και η σιωπή αυτή είναι ομολογία ανυπαρξίας συνεκτικής στρατηγικής της κυβέρνησης στα Βαλκάνια. Φέραμε το θέμα στη Βουλή με ερώτησή μου στον κ. Γεραπετρίτη. Δεν έχουμε όμως ψευδαισθήσεις. Γιατί το έλλειμμα συγκροτημένης εξωτερικής πολιτικής αφορά και τη βαλκανική πολιτική της κυβέρνησης και μάλιστα σε περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας, αστάθειας, πολυεπίπεδων απειλών. Περίοδο που επιβάλλει την ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτική που βρίσκεται στον αντίποδα του δόγματος του δεδομένου συμμάχου που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Κάποιοι σας κατηγορούν για «ξέπλυμα στο μακελειό που διαδραματίζεται στην Παλαιστίνη», με αφορμή την παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη φωτογραφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ με τον Ισραηλινό πρέσβη. Τι απαντάτε;

Πρόκειται για επιφανειακή, καιροσκοπική κριτική. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται “ξέπλυμα” η συμμετοχή σε μια… κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως είναι μία Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας. Το θέμα δεν είναι μια… φωτογραφία αλλά το τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση της 28ης Φεβρουαρίου. Παρουσία λοιπόν του πρέσβη του Ισραήλ, Νόαμ Κατζ, ο βουλευτής και Τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ναύαρχος Αποστολάκης, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της ΚΟΦ, υπογράμμισε την πάγια θέση του κόμματος για την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίθεση με την κυβέρνηση που σήμερα ακόμη δεν τολμά να θέσει το αίτημα αυτό, όπως έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Όσοι λοιπόν μιλούν για “ξέπλυμα”, ή χυδαιολογούν ή παραπληροφορούν ή κάνουν και τα δύο μαζί…

Ζητάτε προανακριτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή… Δεν ανησυχείτε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία μέσω της επιτροπής θα προσπαθήσει να αθωώσει τον πρώην υπουργό;

Ανησυχούμε γιατί η κυβέρνηση επιμένει να περιφρονεί το αίτημα 1.3 εκατομμυρίου πολιτών για δικαιοσύνη. Ανησυχούμε γιατί γνωρίζουμε ότι στις προθέσεις αυτής της κυβέρνησης είναι η συγκάλυψη των βαριών ευθυνών της. Για αυτό και ζητάμε να δεσμευθούν ο κ. Πρωθυπουργός και το κυβερνητικό κόμμα ότι θα ψηφίσουν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής χωρίς υπεκφυγές. Γιατί το μείζον, όπως θύμισε και το Ψήφισμα της Ευρωβουλής, είναι η ανάταξη του κράτους δικαίου στην πατρίδα μας. Το κράτος δικαίου κε Κυμπιτζή δεν είναι πολυτελής συζήτηση. Αλλά η προϋπόθεση ευνομούμενης Πολιτείας που διασφαλίζει σύγχρονες, ασφαλείς δημόσιες υποδομές. Όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο. Που όταν γίνεται εμπόρευμα και ιδιωτικοποιείται, όπως έγινε στην περίπτωση της Βρετανίας επί Θάτσερ, η ασφάλεια υποχωρεί απέναντι στο κέρδος. Για αυτό και στο νέο υπόδειγμα ανάπτυξης που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ σημαντική θέση έχει ένα ασφαλές, αξιόπιστο σιδηροδρομικό δίκτυο, εργαλείο βιώσιμης, οικολογικής ανάπτυξης.

Share This