Ερώτηση βουλευτριών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Ρ. Δούρου
Την ανάγκη προστασίας του Φάρου Δρεπάνου Πατρών, που αποτελεί δημόσια περιουσία, απέναντι στην απειλή της μετατροπής του σε ξενοδοχείο πολυτελείας, φέρνουν στη Βουλή βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, με ερώτηση της Ρένας Δούρου προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού. Η κυβέρνηση με τροπολογία της στα τέλη Μαΐου σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τροποποίησε το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή το άρθρο 20 του ν. 4278/2014, ανοίγοντας το δρόμο, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της περιουσίας του δημοσίου που προωθεί συστηματικά, για εμπορευματική εκμετάλλευση του Φάρου Δρεπάνου Πατρών, καταγγέλλουν οι βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ..
Οι βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για φωτογραφική τροπολογία “που διευκολύνει την συγκεκριμένη περίπτωση της παραχώρησης με το πρόσχημα του ολυμπιακού αθλήματος του ΚΙΤΕ SERF, του Φάρου στο Δρέπανο Πατρών.
Είχε προηγηθεί το φθινόπωρο του 2023 υπήρξε αίτημα επενδυτών, με το οποίο ζητείται η παραχώρηση του Φάρου και της απαλλοτριωμένης από το δημόσιο έκτασής του, για να γίνουν σουίτες πολυτελείας σε αυτόν. Στην σχετική επιστολή τους προς τον ΓΕΝ μάλιστα ενημέρωσαν ότι έχουν έρθει σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες του εργοστασίου τσιμέντου ΤΙΤΑΝ για να αγοράσουν ή υπενοικιάσουν πολύ μεγαλύτερη περιοχή για να χτίσουν ξενοδοχείο και λοιπές εγκαταστάσεις, αποκλείοντας αυτούς που θέλουν να κάνουν μπάνιο ή να ασχοληθούν με το KITE SERF. Το ΓΕΝ απέρριψε το αίτημα μετατροπής του Φάρου σε ξενοδοχείο, σύμφωνα με την αρνητική εισήγηση της Υπηρεσίας Φάρων τον Νοέμβριο του 2023, με την αιτιολογία ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από το ισχύον, τότε ακόμη, νομοθετικό πλαίσιο. Σημειώνεται ότι στην περιοχή του Φάρου, που άρχισε να λειτουργεί το 1880 και βρίσκεται επί της ομώνυμης άκρας της ΔΕ Ρίου του Δήμου Πατρέων της ΠΕ Αχαΐας, εδώ και πολλά χρόνια διενεργείται το άθλημα του KITE SERF λόγω των ιδιαίτερων ευνοϊκών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και διοργανώνονται πολλά διεθνή φεστιβάλ.
“Η δε δρομολογημένη πρόθεση και η φωτογραφική διάσταση της διάταξης αποδεικνύεται περίτρανα από το αίτημα το οποίο απέστειλε αμέσως μετά την ψήφιση, στις 4/6/2024 η εταιρεία στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ζητώντας στην πραγματικότητα δημιουργία ξενώνα πολυτελείας στον φάρο”, παρατηρούν.
Στην ερώτησή τους, με την οποία ζητούν την προστασία του Φάρου, οι βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ θυμίζουν ότι χαρακτηρίστηκε το 2016-17 ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο από το ΥΠΠΟ και προστατεύεται από τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου ενώ ως Φάρος κατέχει Ζώνη Ασφαλείας, όπως ορίζεται από τον Ν.4278/14, συνολικού εμβαδού 34.068,62 τ.μ., αποτελείται από έκταση 24.746 τ.μ., που έχει απαλλοτριωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο για χρήση του ΠΝ. Παρατηρούν επίσης ότι σύλλογοι πολιτών της περιοχής έχουν προτείνει στον Δήμαρχο Πατρέων κ. Πελετίδη την δημιουργία ενός Δημοτικού πάρκου ναυταθλημάτων, που θα εξυγίανε το επιβαρυμένο από τις τσιμεντοβιομηχανίες περιβάλλον, δωρίζοντας του μάλιστα και σχετική μελέτη από ιδιώτη μηχανικό για την δημιουργία του.
Αναλυτικά η Ερώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Εθνικής Άμυνας
Πολιτισμού
Θέμα: «Αποτροπή παραχώρησης σε ιδιώτες του Φάρου Δρεπάνου Πατρών»
Στις 22 Μαΐου 2024 η κυβέρνηση, μέσω του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο “Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις”, ανοίγει το δρόμο, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της περιουσίας του δημοσίου που προωθεί συστηματικά η κυβέρνηση, για εμπορευματική εκμετάλλευση του Φάρου Δρεπάνου Πατρών.
Ειδικότερα, μια τροποποίηση στο άρθρο 66 δρομολογεί το σχέδιο “διαχείρισης του Φάρου Δρεπάνου Πατρών” και “αξιοποίησής” του που απευθύνεται στους “πρωτοπόρους της τεχνολογίας” (nomadic technology workforce), σχέδιο που περιέχεται στο αίτημα αναδόχων επενδυτών προς το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού στις 18/10/2023. Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο αρμόδιος Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, Ευάγγελος Αποστολάκης είχε παρατηρήσει σχετικά : “Ως προς το άρθρο 66 για το σύστημα αναδοχής φάρων, δεν θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Δεδομένου του ιδιαίτερου πλαισίου και της σημαντικότητας των φάρων δεν είναι αποδεκτή η οποιαδήποτε επιχειρηματική τους εκμετάλλευση. Ας λάβει υπόψη το σώμα ότι οι φάροι είναι ένα δίκτυο το οποίο έχει διασυνδεθεί με τον παραθερισμό των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού και όλων των υπαλλήλων του Πολεμικού Ναυτικού”.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή του Φάρου, που άρχισε να λειτουργεί το 1880 και βρίσκεται επί της ομώνυμης άκρας της ΔΕ Ρίου του Δήμου Πατρέων της ΠΕ Αχαΐας, εδώ και πολλά χρόνια διενεργείται το άθλημα του KITE SERF λόγω των ιδιαίτερων ευνοϊκών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και διοργανώνονται πολλά διεθνή φεστιβάλ. Μάλιστα με την αρωγή της Υπηρεσίας Φάρων έχει οριοθετηθεί ειδικός χώρος για την χρήση του αθλήματος αυτού και χώρος για τους λουόμενους.
Το φθινόπωρο του 2023 υπήρξε αίτημα επενδυτών, με το οποίο ζητείται η παραχώρηση του Φάρου και της απαλλοτριωμένης από το δημόσιο έκτασής του, για να γίνουν σουίτες πολυτελείας σε αυτόν. Στην σχετική επιστολή τους προς τον ΓΕΝ μάλιστα ενημέρωσαν ότι έχουν έρθει σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες του εργοστασίου τσιμέντου ΤΙΤΑΝ για να αγοράσουν ή υπενοικιάσουν πολύ μεγαλύτερη περιοχή για να χτίσουν ξενοδοχείο και λοιπές εγκαταστάσεις, αποκλείοντας αυτούς που θέλουν να κάνουν μπάνιο ή να ασχοληθούν με το KITE SERF.
Το ΓΕΝ απέρριψε το αίτημα μετατροπής του Φάρου σε ξενοδοχείο, σύμφωνα με την αρνητική εισήγηση της Υπηρεσίας Φάρων τον Νοέμβριο του 2023, με την αιτιολογία ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από το ισχύον, τότε ακόμη, νομοθετικό πλαίσιο.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Φάρων για να υπάρξει παραχώρηση των Φάρων σε αναδόχους θα πρέπει να εκπληρούνται σωρευτικά οι κατωτέρω προϋποθέσεις που θέτει ο νομοθέτης για την αναδοχή των Φάρων:
- Τα φαρικά κτίσματα θα πρέπει να έχουν ανάγκη αναστήλωσης/ συντήρησης (άρθρο 5).
- Η εκτέλεση εργασιών αναστήλωσης/συντήρησης από τον ανάδοχο γίνεται χωρίς αμοιβή (άρθρο 20).
- Η επιτρεπτή χρήση των φαρικών κτισμάτων αφορά μόνο την πολιτιστική τους αξιοποίηση (άρθρο 5).
- Οι ανάδοχοι Φάρων αποκτούν δικαιώματα ως προς την επικοινωνιακή τους προβολή και τη χρήση υπό την προϋπόθεση σεβασμού της ιστορικής αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής τους αξίας (άρθρο 20).
- Επιτρέπεται η παραμονή στα οικήματα Φάρων μόνο φαροφυλάκων, των οικογενειών τους, προσωπικού του ΠΝ και των αναδόχων (άρθρο 19).
- Τα αιτήματα αναδοχής έπονται της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της σχετικής ΚΥΑ, που εκδίδονται από την ΥΦ και εγκρίνονται από το ΑΝΣ (άρθρα 20 και 47).
Η κυβέρνηση τροποποίησε το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή το άρθρο 20 του ν. 4278/2014 (Α’ 157) με το άρθρο 66 του νόμου του ΥΠΕΘΑ “Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις”, που αντικαθιστά το άρθρο 20 του ν. 4278/2014 (Α’ 157) ως εξής:
Άρθρο 20
Σύστημα αναδοχής φάρων
1. Φυσικά ή νομικά πρόσωπα μπορούν να αναλαμβάνουν χωρίς αμοιβή την υποχρέωση εκτέλεσης εργασιών ή κάλυψης δαπανών εγκατάστασης, συντήρησης, επισκευής ή ανάδειξης ενός ή περισσότερων φάρων για ορισμένο χρονικό διάστημα, ως εξής:
α) με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εκδίδει για τον παραπάνω σκοπό η Υπηρεσία Φάρων (Υ.Φ.), ή
β) με αίτηση που υποβάλλεται στην Υ.Φ., με σκοπό την προαγωγή ολυμπιακών αθλημάτων, ιδίως μέσω της διοργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων ή της παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας και λειτουργικών υπηρεσιών σε αθλητές, συλλόγους και αθλητικές ομοσπονδίες.
2.Τα παραπάνω πρόσωπα ανακηρύσσονται Ανάδοχοι Φάρου με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Γ.Ε.Ν.) και αποκτούν δικαίωμα χρήσης του φάρου και επικοινωνιακής τους προβολής. Ο Ανάδοχος Φάρου έχει υποχρέωση σεβασμού της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής αξίας του φάρου και συμμόρφωσης με την νομοθεσία για την προστασία και τη διαφύλαξη της εθνικής άμυνας και ασφάλειας. Το Γ.Ε.Ν. επιβλέπει τις εργασίες της παρ. 1.
Είναι φανερό ότι πρόκειται για φωτογραφική διάταξη που διευκολύνει την συγκεκριμένη περίπτωση της παραχώρησης με το πρόσχημα του ολυμπιακού αθλήματος του ΚΙΤΕ SERF, του Φάρου στο Δρέπανο Πατρών.
Η δε δρομολογημένη πρόθεση και η φωτογραφική διάσταση της διάταξης αποδεικνύεται περίτρανα από το αίτημα το οποίο απέστειλε αμέσως μετά την ψήφιση, στις 4/6/2024 η εταιρεία στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ζητώντας στην πραγματικότητα δημιουργία ξενώνα πολυτελείας στον φάρο.
Επειδή ο Φάρος χαρακτηρίστηκε το 2016-17 ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο από το ΥΠΠΟ και προστατεύεται από τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου
Επειδή ως Φάρος κατέχει Ζώνη Ασφαλείας, όπως ορίζεται από τον Ν.4278/14, συνολικού εμβαδού 34.068,62 τ.μ., αποτελείται από έκταση 24.746 τ.μ., που έχει απαλλοτριωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο για χρήση του ΠΝ, για την δημιουργία Ζώνης Ασφαλείας πέριξ του Φάρου και τμήμα του αιγιαλού και της παραλίας, όπως αυτό έχει καθορισθεί με αποφάσεις της Κτηματικής Υπηρεσίας
Επειδή σύλλογοι πολιτών της περιοχής έχουν προτείνει στον Δήμαρχο Πατρέων κ. Πελετίδη την δημιουργία ενός Δημοτικού πάρκου ναυταθλημάτων, που θα εξυγίανε το επιβαρυμένο από τις τσιμεντοβιομηχανίες περιβάλλον, δωρίζοντας του μάλιστα και σχετική μελέτη από ιδιώτη μηχανικό για την δημιουργία του,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
Πώς θα προστατεύσουν τον Φάρο Δρεπάνου Πατρών, αποτρέποντας την παραχώρηση στους ιδιώτες της δημόσιας περιουσίας;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Αποστολάκης Ευάγγελος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Ζαμπάρας Μιλτιάδης
Ηλιόπουλος Όθων
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παπαηλιού Γεώργιος
Χρηστίδου Ραλλία