fbpx

Το κρίσιμο πρόβλημα της μείωσης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στη σηροτροφία κατά 66% στο κουτί πιστοποιημένου σπόρου φέρνουν στη Βουλή, με ερώτησή τους και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου. “Η συνδεδεμένη ενίσχυση για τη σηροτροφία δίνεται με σκοπό τη στήριξη εκτροφής μεταξοσκωλήκων, ενός σημαντικού φιλοπεριβαλλοντικού κλάδου της αγροτικής παραγωγής, που ενισχύσει παραγωγούς παραμεθόριων περιοχών συμβάλλοντας στην τοπική οικονομία των περιοχών αυτών”, παρατηρούν οι βουλευτές και οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σκιαγραφώντας το σημερινό πρόβλημα.

Για το έτος 2022 σύμφωνα με το ΦΕΚ 4183/23-6-2023, ανέρχονταν στο ποσό των 350 ευρώ για κάθε κουτί πιστοποιημένου μεταξόσπορου. Φέτος η αντίστοιχη ενίσχυση για το 2023 σύμφωνα με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 3653/25-6-2024 είναι 153,97ευρώ /κουτί πιστοποιημένου σπόρου, μειωμένη κατά 66%”, σημειώνουν οι βουλεύτριες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Προσθέτοντας: “με δεδομένο πως ο συνολικός προϋπολογισμός παραμένει ίδιος κατά έτος στο ποσό των 321.195 ευρώ και ταυτόχρονα σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από τους εισαγωγείς πιστοποιημένου σπόρου δεν αυξήθηκε η ζήτηση για αγορά σπόρων, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα και μάλιστα σε μια εποχή που ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται υπό επιτήρηση από την ΕΕ λόγω ατασθαλιών στην καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων”.

Στο πλαίσιο αυτό θέτουν στον υπουργό τρία ερωτήματα: σχετικά με το πόσα κουτιά πιστοποιημένου σπόρου μεταξόσπορου δηλώθηκαν το 2022, πόσα το 2023 και σε ποιες περιοχές. Σχετικά με το αν έγινε έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες των εγγράφων πλήρωσης των αναγκαίων δικαιολογητικών (τιμολόγια αγοράς, πιστοποιημένος σπόρος, εγκαταστάσεις κλπ) ώστε η ενίσχυση να πάει στους πραγματικούς παραγωγούς. Και σχετικά με το ποιο είναι το μεγαλύτερο ποσό ενίσχυσης, από το συνολικό ποσό των 321.195 ευρώ, που καταβλήθηκε σε παραγωγό και σε ποια περιοχή. Τέλος αιτούνται την κατάθεση των σχετικών αναλυτικών εγγράφων για την έγκυρη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στη σηροτροφία.

Αναλυτικά η Ερώτηση και η Α.Κ.Ε

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Ερωτήματα για τη μείωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στη σηροτροφία κατά 66% στο κουτί πιστοποιημένου σπόρου

Η συνδεδεμένη ενίσχυση για τη σηροτροφία δίνεται με σκοπό τη στήριξη εκτροφής μεταξοσκωλήκων, ενός σημαντικού φιλοπεριβαλλοντικού κλάδου της αγροτικής παραγωγής, που ενισχύσει παραγωγούς παραμεθόριων περιοχών συμβάλλοντας στην τοπική οικονομία των περιοχών αυτών.

Για το έτος 2022 σύμφωνα με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 4183/23-6-2023 ανέρχονταν στο ποσό των 350 ευρώ για κάθε κουτί πιστοποιημένου μεταξόσπορου. Φέτος η αντίστοιχη ενίσχυση για το 2023 σύμφωνα με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 3653/25-6-2024 είναι 153,97ευρώ /κουτί πιστοποιημένου σπόρου, μειωμένη κατά 66%.

Με δεδομένο πως ο συνολικός προϋπολογισμός παραμένει ίδιος κατά έτος στο ποσό των 321.195 ευρώ και ταυτόχρονα σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από τους εισαγωγείς πιστοποιημένου σπόρου δεν αυξήθηκε η ζήτηση για αγορά σπόρων, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα και μάλιστα σε μια εποχή που ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται υπό επιτήρηση από την ΕΕ λόγω ατασθαλιών στην καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων.

Επειδή τα τελευταία χρόνια η συνδεδεμένη ενίσχυση ανά κουτί πιστοποιημένου σπόρου ξεπερνούσε τα 300 ευρώ/ κουτί

Επειδή φέτος είναι δραματική η μείωση της ενίσχυσης ανά κουτί πιστοποιημένου σπόρου

Επειδή παρατηρείται ξαφνικά σύμφωνα με προφορικές αναφορές που έχουν φτάσει σε γνώση μας, μια μεγάλη αύξηση δηλώσεων εκτροφής μεταξοσκώληκα εκτός των περιοχών μέχρι τώρα εκτροφής, όπως π.χ. στην Κρήτη,

Επειδή παρατηρήθηκαν πολλές περιπτώσεις μη τήρησης των όρων και κανόνων απόδοσης των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, γεγονός που έθεσε υπό επιτήρηση τον οργανισμό και θέτει εν αμφιβόλω τη συνέχιση διαπίστευσής του ως οργανισμού πληρωμών των ευρωπαϊκών ενισχύσεων

Επειδή πρέπει να γίνεται έλεγχος απόδοσης των επιδοτήσεων στους πραγματικούς παραγωγούς,

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Πόσα κουτιά πιστοποιημένου σπόρου μεταξόσπορου δηλώθηκαν το 2022, πόσα το 2023 και σε ποιες περιοχές;
  2. Έγινε έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες των εγγράφων πλήρωσης των αναγκαίων δικαιολογητικών (τιμολόγια αγοράς, πιστοποιημένος σπόρος, εγκαταστάσεις κλπ) ώστε η ενίσχυση να πάει στους πραγματικούς παραγωγούς;
  3. Ποιο είναι το μεγαλύτερο ποσό ενίσχυσης, από το συνολικό ποσό των 321.195ευρώ, που καταβλήθηκε σε παραγωγό και σε ποια περιοχή;

Για την πλήρη ενημέρωση της Βουλής αιτούμαστε την κατάθεση των σχετικών αναλυτικών εγγράφων για την έγκυρη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στη σηροτροφία.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Καλαματιανός Διονύσης

Καραμέρος Γεώργιος

Κοντοτόλη Μαρία

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Πέτρος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Ιωάννης

Χρηστίδου Ραλλία

Share This