fbpx

Άρθρο της Ρένας Δούρου στο Documento

Η ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων δεν ανακοινώνεται μέσα σε κομματικά γραφεία. Ούτε εκπονείται σε παρακάμερες”, παρατηρεί σε άρθρο της στο Documento η Ρένα Δούρου. “Κτίζεται δημόσια, στη βάση της κοινωνίας, με αντιπαραθέσεις και συνθέσεις. Κτίζεται με κοινούς αγώνες στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια, στα επιμελητήρια, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μακριά από σενάρια ρευστοποίησης κομμάτων που διαιωνίζουν την εξουσία Μητσοτάκη”.

Στην προσπάθειά τους ετερογενείς δυνάμεις να ορίσουν την πολιτική ατζέντα μέσα από τη συγκόλληση των κομμάτων του προοδευτικού χώρου, καταφεύγουν σε επιφανειακούς παραλληλισμούς πχ με τη γαλλική εμπειρία του Νέου Γαλλικού Μετώπου. Αγνοώντας τις ιδιαιτερότητες της γαλλικής σκηνής και, ίσως την κυριότερη: την έντονη πίεση των συνδικάτων και των οργανώσεων”.

Μακριά από σενάρια ρευστοποίησης κομμάτων που διαιωνίζουν την εξουσία Μητσοτάκη. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είμαστε εδώ: με ανοικτές πόρτες στους πολίτες, για να ακούσουμε, να μοιραστούμε, να συνδιαμορφώσουμε τις πολιτικές για την μεγάλη προοδευτική, δημοκρατική, πατριωτική παράταξη που θα βάλει τέλος στη νεοδεξιά διακυβέρνηση, ανοίγοντας προοπτική ελπίδας και αλλαγής”.

Το άρθρο της Ρένας Δούρου στο Documento

Περί… “κεντροαριστεράς” ξανά ο λόγος. Αίφνης (ή μήπως όχι τόσο;) μετά από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, κι ενώ το 41%, σύμβολο της αλαζονείας της νεοδεξιάς κυβέρνησης, αποτελεί παρελθόν με όλο και περισσότερους πολίτες να εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους, απορρίπτοντας τις πολιτικές της ΝΔ, κάποιοι /ες επέλεξαν να επικαιροποιήσουν το … “όραμα” της κεντροαριστεράς. Της μόνης, θαυματουργικής όπως πιστεύουν, λύσης ικανής να βάλει τέλος στην παντοδυναμία της νεοδεξιάς κυβέρνησης.

Τι κι αν η ακρίβεια συνεχίζει να κάνει ράλι; Τι κι αν οι μισοί συμπολίτες μας δεν μπορούν να κάνουν φέτος διακοπές; Τι κι αν η το “ελληνικό θαύμα” συναγωνίζεται τη Βουλγαρία ως η φτωχώτερη χώρα της ΕΕ; Τι κι αν οι πολίτες είναι καθημερινά εκτεθειμένοι στη γενικευμένη ανασφάλεια; Τι κι αν το ΕΣΥ απαξιώνεται από την κυβέρνηση; Τι κι αν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δίνουν άνισο αγώνα επιβίωσης καθώς η εξαφάνισή τους προβλέπεται από το “Ευαγγέλιο” Πισσαρίδη που εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση; Τι κι αν επέστρεψε η εξαήμερη εργασία που δεν είναι φέικ νιούζ αλλά νεοφιλελεύθερη πολιτική Μητσοτάκη; Τι κι αν το 2023 είχαμε 179 νεκρούς σε εργατικά δυστυχήματα με μια αμέτοχη κυβέρνηση – παρατηρητή; Τι κι αν το κόστος της στέγης παραμένει απαγορευτικό για τους πολλούς; Τι κι αν οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας καλούνται να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ εγκαταλελειμμένοι από την κυβέρνηση; Τι κι αν οι ανισότητες πολλαπλασιάζονται και βαθαίνουν με τους λίγους και ισχυρούς να γίνονται πλουσιότεροι χάρη στα υπερκέρδη;

Κανένα από τα προβλήματα αυτά δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης που φέρει την ονομασία “κεντροαριστερά” – μια ονομασία με ιστορικά αρνητικό πρόσημο μαζί με τις “μεταρρυθμίσεις” και τον “εκσυγχρονισμό”. Το γνωστό τρίπτυχο που οδήγησε την πατρίδα μας στη χρεοκοπία. “Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα της νέας ένωσης της Αριστεράς”, σημείωνε η Ουμανιτέ στις 18/6. “Δεν προέρχεται από τα πάνω. Πρεσβεύει τη συμμετοχή των συνδικάτων και των οργανώσεων. Βέβαια το ΝΛΜ δεν κατάφερε να φθάσει την ενσωμάτωση των ενώσεων και των οργανώσεων εργαζομένων στο ίδιο επίπεδο με αυτό του προγόνου του το 1936. Αλλά τότε το Μέτωπο είχε δύο χρόνια για να δομηθεί. Εδώ όλα έγιναν σε μια εβδομάδα. Και δεν τελείωσαν τα πράγματα”. Σύμφωνα με τον Ιγκόρ Ζαμιχιέι, συντονιστή του ΚΚΓ, το πρόγραμμα θα εξελιχθεί “με διαβούλευση με τα συνδικάτα και τις ενώσεις”.

Για μια τέτοιου είδους δυναμική από τα κάτω εργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, η Αξιωματική Αντιπολίτευση της χώρας, ο πόλος συσπείρωσης των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων στη βάση τεκμηριωμένου, αξιόπιστου εναλλακτικού κυβερνητικού προγράμματος. Μιας συσπείρωσης που είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για το μέλλον της πατρίδας μας, για να αποτελεί πεδίο προσωπικών στρατηγικών και κομματικών εγωϊσμών.

Η ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων δεν ανακοινώνεται μέσα σε κομματικά γραφεία. Ούτε εκπονείται σε παρακάμερες. Κτίζεται δημόσια, στη βάση της κοινωνίας, με αντιπαραθέσεις και συνθέσεις. Κτίζεται με κοινούς αγώνες στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια, στα επιμελητήρια, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μακριά από σενάρια ρευστοποίησης κομμάτων που διαιωνίζουν την εξουσία Μητσοτάκη. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είμαστε εδώ: με ανοικτές πόρτες στους πολίτες, για να ακούσουμε, να μοιραστούμε, να συνδιαμορφώσουμε τις πολιτικές για την μεγάλη προοδευτική, δημοκρατική, πατριωτική παράταξη που θα βάλει τέλος στη νεοδεξιά διακυβέρνηση, ανοίγοντας προοπτική ελπίδας και αλλαγής.

Share This