fbpx

Ανυπαρξία συνεκτικής εθνικής στρατηγικής για τον απαιτούμενο ελληνοτουρκικό διάλογο και άρνηση της πραγματικότητας της προκλητικής επιθετικότητας της Τουρκίας, όπως διαγράφηκε στην περίπτωση της Κάσου: η σημερινή συνέντευξη του κ. Υπουργού Εξωτερικών στον Σκάι, επιβεβαίωσε ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ πλέει σε επικίνδυνα θολά νερά με την Τουρκία να “γκριζάρει” συστηματικά κυριαρχικά δικαιώματα και κυριαρχία της χώρας στο πλαίσιο του παράνομου αφηγήματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”.

Η αδράνεια της κυβέρνησης και η προσπάθεια υποβάθμισης της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας, ενώ μάλιστα επίκειται συνάντηση των κκ Μητσοτάκη – Ερντογάν, τον ερχόμενο μήνα, στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της ΓΣ του ΟΗΕ, για την οποία, όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης “έγινε και μια προετοιμασία”, δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για την πραγματική κατάσταση των διμερών σχέσεων. Χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να τηρεί σιγή ιχθύος για το περιεχόμενο της “πολύ καλής” κατά τον τούρκο υπουργό Άμυνας, Γ. Γκιουλέρ, συμφωνίας μεταξύ των κκ Μητσοτάκη και Ερντογάν.

Σε αντίθεση με τη ΝΔ όταν ήταν Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση αρχών με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Δεν εργαλειοποιεί τα ευαίσθητα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, δεν επιχειρεί να αποσπάσει μικροκομματικά οφέλη υπερπλειοδοτώντας στον εθνολαϊκισμό όπως έκανε η ΝΔ στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών προκειμένου να ανέλθει στην κυβέρνηση. Σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο πλαίσιο της ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της, προώθησε έμπρακτα τον ελληνοτουρκικό διάλογο με σαφείς κόκκινες γραμμές στη βάση εθνικής στρατηγικής προς το συμφέρον της χώρας και της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Δίνοντας πάντα απαντήσεις στην τουρκική προκλητικότητα.

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη μυστική διπλωματία και το αποδεδειγμένα επικίνδυνο δόγμα του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου. Και να υιοθετήσει επιτέλους μια συγκροτημένη στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος με στόχο τη δέσμευση της Τουρκίας για εγκατάλειψη των προκλητικών ενεργειών της σε βάρος της Ελλάδας προς όφελος του διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ό,τι δηλαδή επιβάλλει η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας.

Share This