fbpx

“Θέλω να στείλω ένα σαφές μήνυμα σε εκείνους που προεξοφλούν, προσδοκούν, ελπίζουν στην εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ από το πολιτικό σκηνικό. Να μην ποντάρουν στη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα συνεχίσει να να εκφράζει εκείνους που οι πολιτικές της δεξιάς κυβέρνησης συνθλίβουν”, παρατηρεί μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου σε συνέντευξή της στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμή στην Βραδυνή της Κυριακής. “Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε τη χάρη σε όσους επενδύουν σε μία παρατεταμένη εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., σε μια αποδυναμωμένη Αξιωματική Αντιπολίτευση, που σημαίνει ανέλεγκτη δεξιά κυβέρνηση. Σημαίνει κακά μαντάτα για τον τόπο”, συνέχισε η ίδια.

  • Ήδη χάσαμε πολλά χρόνια μιλώντας, χωρίς όμως ποτέ να την κάνουμε πράξη, για τη γείωση του κόμματος στους μαζικούς χώρους. Με αποτέλεσμα το χάσμα με την κοινωνία να βαθαίνει. Αυτό το χάσμα επείγει να κλείσουμε κτίζοντας, επιτέλους, ένα κόμμα με σαφή αναφορά σε αντιπροσωπευτικούς θεσμούς”.

  • “Το μείζον, λοιπόν, σήμερα δεν αφορά ένα πρόσωπο που ως δια μαγείας θα λύσει τα πάντα. Το μείζον για όλες και για όλους μας είναι να λειτουργήσουμε ενωτικά, να δουλέψουμε σκληρά και με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, να συμβάλουμε στην επανεκκίνηση του κόμματος από όποια θέση χρειαστεί να υπηρετήσουμε”.

  • “Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., ενωτικά και συλλογικά, ύστερα από τις αποφάσεις της Κ.Ε. και της Π..Γ, σύμφωνα με το καταστατικό μας, χαράσσει τον Οδικό Χάρτη για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αποστολή του. Την άσκηση αποτελεσματικής αντιπολίτευσης απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές της δεξιάς κυβέρνησης”.

  • “Το μείζον για όλες και για όλους μας είναι να λειτουργήσουμε ενωτικά, να δουλέψουμε σκληρά και με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, να συμβάλουμε στην επανεκκίνηση του κόμματος από όποια θέση χρειαστεί να υπηρετήσουμε”.

  • “Να προτάξουμε την πολιτική, το πρόγραμμα, τις προτάσεις μας. Μακριά από προσωπικές στρατηγικές, καριέρες, καρέκλες και εγωισμούς. Μακριά από τους μονολόγους στα τηλεοπτικά πλατό. Στο πλευρό των πολλών που σιωπούν και αγωνιούν όχι απλά για ένα κόμμα, αλλά για τον τόπο μας. Οφείλουμε να πάμε μπροστά με εξωστρέφεια και εμπιστοσύνη στις αξίες της Αριστεράς”.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Ρ. Δούρου στη Βραδυνή της Κυριακής

Κυρία Δούρου, ύστερα από όλα όσα συνέβησαν στο κόμμα σας, ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το μέλλον του; Κινδυνεύει να απωλέσει και τις τελευταίες του δυνάμεις;

Θέλω να στείλω ένα σαφές μήνυμα σε εκείνους που προεξοφλούν, προσδοκούν, ελπίζουν στην εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ από το πολιτικό σκηνικό. Να μην ποντάρουν στη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα συνεχίσει να εκφράζει εκείνους που οι πολιτικές της δεξιάς κυβέρνησης συνθλίβουν. Τα νοικοκυριά που τα σαρώνει η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, που εξαιτίας των νεοφιλελεύθερεων πολιτικών της κυβέρνησης γεμίζουν τις τσέπες των ισχυρών υποστηρικτών της. Θα συνεχίσουμε να είμαστε ο εφιάλτης εκείνων που εφαρμόζουν τις πολιτικές της Έκθεσης Πισσαρίδη κατά των μικρομεσαίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., ενωτικά και συλλογικά, ύστερα από τις αποφάσεις της Κ.Ε. και της Π..Γ, σύμφωνα με το καταστατικό μας, χαράσσει τον Οδικό Χάρτη για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αποστολή του. Την άσκηση αποτελεσματικής αντιπολίτευσης απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές της δεξιάς κυβέρνησης, που βαθαίνουν τις ανισότητες, διαλύουν την κοινωνία. Κάτι που καλούμαστε να κάνουμε εν κινήσει. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά.

Στη ΔΕΘ θα καταθέσουμε τις προοδευτικές προτάσεις μας κατά της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, για τη φορολογική αλλαγή, τη στεγαστική κρίση, την αγοραστική δύναμη, και θα δείξουμε έμπρακτα ότι δεν σκοπεύουμε να κάνουμε τη χάρη σε όσους επενδύουν σε μία παρατεταμένη εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., σε μια αποδυναμωμένη Αξιωματική Αντιπολίτευση, που σημαίνει ανέλεγκτη δεξιά κυβέρνηση. Σημαίνει κακά μαντάτα για τον τόπο. Όπως το επιβεβαιώνουν η προκλητικά υποκριτική παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η διάλυση του ΕΣΥ, αλλά και η αύξηση των τιμών του νερού που προαναγγέλλουν αυτό που έχουμε εδώ και καιρό καταγγείλει, την ιδιωτικοποίησή του.

Πολύς κόσμος αισθάνεται πικραμένος για την στάση αρκετών στελεχών σας. Οι απογοητευμένοι πιστεύετε ότι θα επιστρέψουν; Οι δημοσκοπήσεις σάς δείχνουν, πλέον, πολύ χαμηλά. Φοβάστε ότι θα χάσετε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Πέρα από τις δημοσκοπήσεις, υπάρχει το αίτημα των πολιτών για αξιόπιστη κυβερνητική εναλλακτική. Το αίτημα να αλλάξει ρότα η χώρα. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις περιστάσεις. Να προτάξουμε την πολιτική, το πρόγραμμα, τις προτάσεις μας. Μακριά από προσωπικές στρατηγικές, καριέρες, καρέκλες και εγωισμούς. Μακριά από τους μονολόγους στα τηλεοπτικά πλατό. Στο πλευρό των πολλών που σιωπούν και αγωνιούν όχι απλά για ένα κόμμα, αλλά για τον τόπο μας. Οφείλουμε να πάμε μπροστά με εξωστρέφεια και εμπιστοσύνη στις αξίες της Αριστεράς. Με σοβαρή δουλειά στο κόμμα, στη βάση, στην κοινωνία. Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κινητήρια δύναμη της μεγάλης δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης, αντάξιας των αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας. Αντάξιας του μέλλοντος που οφείλουμε στα παιδιά μας.

Σας ενδιαφέρει να συμβάλετε ενεργότερα στην ανασύνταξη του κόμματός σας, ακόμη και ως υποψήφια για την αρχηγία;

Αυτό που περιμένουν από εμάς οι πολίτες, τα μέλη μας, είναι η σοβαρή δουλειά. Η σχέση μου με την πολιτική δεν ήταν ποτέ σχέση καριέρας. Ποτέ δεν είχα, ούτε έχω προσωπική στρατηγική. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι τον Μάρτιο του 2014 παραιτήθηκα από τη βουλευτική έδρα για να δώσω τη μάχη της Περιφέρειας Αττικής, επικεφαλής της Δύναμης Ζωής, όταν οι δημοσκοπήσεις μάς έφερναν εκτός δεύτερου γύρου. Το μείζον, λοιπόν, σήμερα δεν αφορά ένα πρόσωπο που ως δια μαγείας θα λύσει τα πάντα. Το μείζον για όλες και για όλους μας είναι να λειτουργήσουμε ενωτικά, να δουλέψουμε σκληρά και με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, να συμβάλουμε στην επανεκκίνηση του κόμματος από όποια θέση χρειαστεί να υπηρετήσουμε.

Το χάσμα ανάμεσα στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με την ομάδα των «87» και τον κ. Πολάκη μπορεί να γεφυρωθεί;

Πάνω από “χάσματα”, “προσωπικές φιλοδοξίες” και “ατομικές πορείες” πρέπει να μπαίνει το συμφέρον του κόμματος ως σημείο σύγκλισης και συλλογικότητας, που υπηρετεί την κοινωνία, τους αδύναμους, όσους δεν έχουν φωνή και συνθλίβονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές της Δεξιάς. Εννοείται ότι σε ένα ανοικτό δημοκρατικό, προοδευτικό κόμμα της Αριστεράς συνυπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο πλαίσιο δημοκρατικών λειτουργιών.

Μιλάμε για την αυτονόητη προϋπόθεση της αποτελεσματικής κομματικής λειτουργίας. Σε αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να δουλεύουμε. Ήδη χάσαμε πολλά χρόνια μιλώντας, χωρίς όμως ποτέ να την κάνουμε πράξη, για τη γείωση του κόμματος στους μαζικούς χώρους. Με αποτέλεσμα το χάσμα με την κοινωνία να βαθαίνει. Αυτό το χάσμα επείγει να κλείσουμε κτίζοντας, επιτέλους, ένα κόμμα με σαφή αναφορά σε αντιπροσωπευτικούς θεσμούς. Από τα συνδικάτα και τις φοιτητικές παρατάξεις έως την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τους επαγγελματικούς φορείς.

Αν υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ώστε να είναι και πάλι παρών στις εξελίξεις;

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν χρειάζεται εκπροσώπους ή συμβούλους. Ή… φρουρές! Τον Ιούνιο του 2023 πήρε μία γενναία απόφαση απόσυρσης, ανοίγοντας το δρόμο για το νέο. Μία μεγάλη ευθύνη που οφείλουμε να αναλάβουμε για να ανταποκριθεί το κόμμα μας στις προσδοκίες των πολιτών. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, που δίνει το παρών στο Συμβούλιο της Ευρώπης με κρίσιμες παρεμβάσεις, είτε πρόκειται για τη Μέση Ανατολή είτε τα Βαλκάνια, συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και την Αριστερά αλλά για τον τόπο, με όποιον τρόπο επιλέξει ο ίδιος.

Share This