fbpx

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα εφημερίδας (Εστία), νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας στη φάση διαβούλευσης, σχετικά με το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό, προβλέπει την απαγόρευση τουριστικής ανάπτυξης σε ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων άνευ υποδομών οικονομικής δραστηριότητας.

Δρομολογεί άραγε η κυβέρνηση ρύθμιση που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, αποδυναμώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας σε νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου την ώρα που η Τουρκία προωθεί συστηματικά την επιθετική ατζέντα της “Γαλάζιας Πατρίδας” ;

Αυτή η εξειδικευμένη διάταξη δύναται να συνιστά απειλή για τα συμφέροντα της χώρας μας; Διότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, ανυπαρξία οικονομικής δραστηριότητας σε νησί ή μικρονησίδα, συνεπάγεται απώλεια των δικαιώματών του σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Αν τελικά προχωρήσει η συγκεκριμένη ρύθμιση, ενδεχομένως να αποτελέσει διπλό ατόπημα. Πρώτον, γιατί ανοίγει το δρόμο για αποδυνάμωση της Ελληνικής θέσης έναντι της Τουρκίας στην περίπτωση διαπραγματεύσεων για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Δεύτερον, γιατί αποδεικνύεται ότι η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει εντελώς υποκριτικά και εργαλειακά την προστασία του περιβάλλοντος: ως όχημα για την προώθηση μιας ατζέντας που καμία σχέση δεν έχει με την βιώσιμη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά λειτουργεί σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Share This