fbpx

Η εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς και η ανάγκη για εκεχειρία στον Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας και η άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της Τομεάρχισσας Εξωτερικών, βουλεύτριας Β2 δυτικού τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ρένας Δούρου με τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σιάο Τζουντσένγκ.

Ο Κινέζος πρέσβης παρατήρησε, μεταξύ άλλων ότι “η Κίνα ανησυχεί βαθιά για την αναταραχή στη Μέση Ανατολή και καλεί τη διεθνή κοινότητα, κυρίως τις χώρες με μεγάλη επιρροή, να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο και να αποφευχθεί περαιτέρω αναταραχή. Η Κίνα πιστεύει ότι ο παρατεταμένος πόλεμος στη Γάζα είναι η ριζική αιτία αυτού του γύρου αναταραχής στη Μέση Ανατολή και όλα τα μέρη πρέπει να δράσουν επειγόντως για μια συνολική και διαρκής ανακωχή”.

Η Ρένα Δούρου εξέφρασε την ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με χιλιάδες αμάχους νεκρούς. Επανέλαβε την απερίφραστη καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ των ισραηλινών βομβαρδισμών του Λιβάνου, της γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και του ιρανικού βομβαρδισμού του Τελ Αβίβ. Υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση στηρίζει τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για άμεση εκεχειρία και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Υπενθύμισε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ότι η ειρήνη με δικαιοσύνη στην περιοχή προϋποθέτει τη δίκαιη, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, επίλυση του Παλαιστινιακού. Αναδεικνύοντας την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και των συνόρων του 1967, με λύση δύο κρατών που θα συμβιώνουν ειρηνικά με τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα, πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους. Η ίδια υπογράμμισε και την ανάγκη για δίκαιη, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, επίλυση του Κυπριακού όπου συνεχίζεται η επί 50 χρόνια παράνομη τουρκική κατοχή τμημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος η συζήτηση περιστράφηκε στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Κίνας, με τον Κινέζο Πρέσβη να θυμίζει τη σημαντική συμβολή σε αυτές των αποφάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Παράλληλα οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη εμβάθυνσης των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και ΚΚΚ.

Share This