fbpx

Από Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με πρωτοβουλία της Ρ. Δούρου

Τα σοβαρά, δομικά και χρονίζοντα, προβλήματα της σχολικής στέγης στο Δήμο Αιγάλεω, όπου λειτουργούν 65 Σχολικές μονάδες, φέρνουν στη Βουλή, με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας και Υποδομών, βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου. Προβλήματα που επιβάλλουν χρηματοδότηση για άμεσα μεγάλα έργα συντήρησης, επισκευών, ανακατασκευών, ενίσχυσης των σχολικών υποδομών, που υπερβαίνουν τις στοχευμένες παρεμβάσεις που γίνονται στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης ετήσιας ή έκτακτης συντήρησης. Οι βουλεύτριες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ υπογραμμίζουν ότι οι σχολικές υποδομές του Δήμου Αιγάλεω δεν εξυπηρετούν μόνο τον Δήμο αλλά και άλλους Δήμους κυρίως της Δυτικής Αθήνας καθώς και του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, ότι “σήμερα δεν λειτουργούν, καθώς έχουν κριθεί ακατάλληλα λόγω του σεισμού του 2019, 9 Σχολικές μονάδες του Δήμου (17ο Δημοτικό, Ειδικό Δημοτικό, 15ο & 28ο Νηπιαγωγείο, 7ο Δημοτικό, 11ο Δημοτικό και 1ο Γυμνάσιο, Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο)” με αποτέλεσμα οι μαθητές τους “να φιλοξενούνται είτε σε προκατασκευασμένες αίθουσες (όπως στην περίπτωση των μαθητών του 17ου Δημοτικού στον Αύλειο χώρο του 17ου Δ.Σ και στο 2ο Γυμνάσιο) είτε σε αίθουσες άλλων σχολείων, που δεν προβλέπονται για παιδιά πχ Δημοτικού, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των μαθητών του 11ου Δημοτικού Σχολείου που φιλοξενούνται σε αίθουσες του πρώην 2ου Λυκείου που δεν έχει σχεδιαστεί για μαθητές Δημοτικού”.

Σε 5 ερωτήματα προς τους Υπουργούς οι βουλευτές και οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., θέτουν όλο το πλέγμα των προβλημάτων των σχολικών υποδομών του Δήμου Αιγάλεω για τη συνολική αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου στον Δήμο Αιγάλεω.

  1. σχετικά με την άμεση υλοποίηση των κρίσιμων έργων, που εκκρεμούν εδώ και χρόνια, συμπεριλαμβανομένων της ανοικοδόμησης, της επισκευής των ζημιών από τους σεισμούς.
  2. σχετικά με τη διασφάλιση άμεσης υλοποίησης Προγραμμάτων εκσυγχρονισμού για την ασφαλή λειτουργία των παλαιότερων σχολικών μονάδων.
  3. σχετικά με την αποσυμφόρηση και την λειτουργική αναβάθμιση των Ειδικών Σχολείων που λειτουργούν στο Δήμο, φιλοξενώντας παιδιά από Δήμους κυρίως της Δυτικής Αθήνας, του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής.
  4. σχετικά με την επίλυση του αδιευκρίνιστου ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Σχολικών κτιρίων που βρίσκονται χωροθετημένα στο Παλαιό Μπαρουτάδικο σε τμήματα του Δημοσίου κτήματος με ΑΒΚ 107 Δυτικής Αττικής, μέσα σε χώρους πολεοδομικά χαρακτηρισμένους για Σχολεία
  5. και τέλος, σχετικά με τη διασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτικών εργαλείων (για παράδειγμα με την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ των κονδυλίων για τη σχολική στέγη που δεν απορροφήθηκαν την περίοδο 2019 – 2023).

Αναλυτικά η Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού

Υποδομών & Μεταφορών

Θέμα: Τα μεγάλα προβλήματα σχολικής στέγης στο Δήμο Αιγάλεω

Τα μεγάλα προβλήματα της σχολικής στέγης στο Δήμο Αιγάλεω είναι δομικά, χρονίζοντα και αφορούν ζητήματα παλαιότητας, κατασκευής και ζημιών από σεισμούς. Επιβάλλουν σοβαρή χρηματοδότηση για τα αναγκαία μεγάλης κλίμακας έργα συντήρησης καθώς και για τις απαραίτητες παρεμβάσεις για επισκευές, ανακατασκευές, ενισχύσεις των σχολικών υποδομών. Υποδομών οι οποίες, αξίζει να σημειωθεί, δεν εξυπηρετούν μόνο τον Δήμο Αιγάλεω αλλά και άλλους Δήμους κυρίως της Δυτικής Αθήνας καθώς και του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής. Οι διαπιστώσεις αυτές αναδεικνύουν την κομβική σημασία της άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων της σχολικής στέγης στο Δήμο Αιγάλεω.

Σήμερα στο Δήμο Αιγάλεω λειτουργούν 65 Σχολικές μονάδες. Συγκεκριμένα : 20 Νηπιαγωγεία, 17 Δημοτικά, 7 Γυμνάσια και ένα Εσπερινό, 5 Λύκεια και ένα Εσπερινό, 2 ΕΠΑΛ και ένα Εσπερινό, ένα Εργαστηριακό Κέντρο (2ο ΕΚ), μία Σχολή Ανωτέρας Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) που συστεγάζονται στο 6ο ΓΕΛ και φιλοξενούν μαθητές και από άλλους Δήμους, ένα Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ) και 8 Ειδικά Σχολεία (Ειδικό Νηπιαγωγείο, Ειδικό Νηπιαγωγείο παιδιών στο φάσμα του Αυτισμού, Ειδικό Δημοτικό, Ειδικό Δημοτικό για παιδιά στο φάσμα του Αυτισμού, Ειδικό Δημοτικό για παιδιά με κινητικά προβλήματα, Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ), Ε.Ε.Ε.Ε.Κ μαθητών με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες και Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ)), τα οποία φιλοξενούν μαθητές από Δήμους κυρίως της Δυτικής Αθήνας, του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής σε κτήρια χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Να σημειωθεί ότι μόλις 2 από τις παραπάνω σχολικές μονάδες, έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ 37 έχουν κατασκευαστεί από τον ΟΣΚ προ 40ετίας με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, 14 προ 32ετίας με τον αντισεισμικό του 1992 και 12 προ 20ετίας με τον αντισεισμικό του 2000.

Παράλληλα, για 32 σχολικές μονάδες, που ανήκουν ιδιοκτησιακά στις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε., εκκρεμεί ο έλεγχος των κτηματογραφημένων περιοχών για την ολοκλήρωση της μετεγγραφής των ακινήτων από την ΟΣΚ Α.Ε στην ΚΤΥΠ Α.Ε και των διαδικασιών παραχώρησής τους στους Δήμους. Ενώ, σύμφωνα με έγγραφο της ΚΤΥΠ Α.Ε. (αριθ. Πρωτ. ΕΓ.Λ.Δ8/Τ8.1/6851/21-05-2020), προς Υπουργείο Οικονομικών, Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, Υπουργείο Παιδείας κ.λ.π., με θέμα τον επανέλεγχο του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος, 9 Σχολικά Συγκροτήματα (3ο, 8ο & 29ο Νηπιαγωγεία, 7ο , πρώην 15ο , 17ο  Δημοτικά Σχολεία, 2ο , 4ο Γυμνάσιο, 5ο Λύκειο) που βρίσκονται χωροθετημένα στο Παλαιό Μπαρουτάδικο σε τμήματα του Δημοσίου κτήματος με ΑΒΚ 107 Δυτικής Αττικής, μέσα σε χώρους πολεοδομικά χαρακτηρισμένους για Σχολεία παραμένουν με αδιευκρίνιστο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Επίσης, σήμερα δεν λειτουργούν, καθώς έχουν κριθεί ακατάλληλα λόγω του σεισμού του 2019, 9 Σχολικές μονάδες του Δήμου (17ο Δημοτικό, Ειδικό Δημοτικό, 15ο & 28ο Νηπιαγωγείο, 7ο Δημοτικό, 11ο Δημοτικό και 1ο Γυμνάσιο, Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο). Το αποτέλεσμα είναι οι μαθητές τους να φιλοξενούνται είτε σε προκατασκευασμένες αίθουσες (όπως στην περίπτωση των μαθητών του 17ου Δημοτικού στον Αύλειο χώρο του 17ου Δ.Σ και στο 2ο Γυμνάσιο) είτε σε αίθουσες άλλων σχολείων, που δεν προβλέπονται για παιδιά πχ Δημοτικού, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των μαθητών του 11ου Δημοτικού Σχολείου που φιλοξενούνται σε αίθουσες του πρώην 2ου Λυκείου που δεν έχει σχεδιαστεί για μαθητές Δημοτικού.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου, απαιτείται χρηματοδότηση: α) νέου έργου (μετά την εκκαθάριση της έκπτωτης εργολαβίας και την ολοκλήρωση της Μελέτης) για την αποκατάσταση και ενίσχυση της φέρουσας ικανότητας του Συγκροτήματος Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, 17ου Δημοτικού Σχολείου, 15ου και 28ου Νηπιαγωγείου και τμήματος του 7ου Δημοτικού Σχολείου. β) Έργου (μετά την ολοκλήρωση των Μελετών που έχουν ανατεθεί από την ΚΤΥΠ Α.Ε) για την κατεδάφιση του παλαιού και την ανέγερση του νέου 11ου Δημοτικού Σχολείου (9θέσιου) και 11ου Νηπιαγωγείου (2θέσιου ολοήμερου).

Αλλά, επίσης, απαιτείται και αποσυμφόρηση των Ειδικών Σχολείων που λειτουργούν στο Δήμο και φιλοξενούν παιδιά από την Δυτική Αθήνα, τον Πειραιά και την Δυτική Αττική. Συγκεκριμένα, 4 Ειδικά Σχολεία με παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συστεγάζονται στο Συγκρότημα των Σχολείων Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ Αιγάλεω) στην οδό Ορυζομύλων 15 & Ιασίου, (το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ) Αιγάλεω με το Ειδικό Νηπιαγωγείο για παιδιά στο φάσμα του Αυτισμού, το Ειδικό Δημοτικό για παιδιά στο φάσμα του Αυτισμού και το Ειδικό Δημοτικό για παιδιά με κινητικά προβλήματα) .

Στο Συγκρότημα του 6ου ΓΕΛ (Μίνωος και Προόδου) συστεγάζονται το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ) και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ μαθητών με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες, η Σχολή Ανωτέρας Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ), ενώ στο συγκρότημα του πρώην 15ου Δημοτικού Σχολείου (Πελοποννήσου 3) συστεγάζονται μετά τον σεισμό της 19-7-2019 το Ειδικό Δημοτικό και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Αιγάλεω, το 15ο Νηπιαγωγείο και τμήματα του 7ου Δημοτικού Σχολείου.

Επειδή η στήριξη των δημόσιων σχολικών υποδομών αποτελεί προϋπόθεση διασφάλισης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στη δωρεάν δημόσια παιδεία, στο πλαίσιο των ίσων ευκαιριών,

Επειδή η σχολική στέγη συμβάλλει στην εκπαιδευτική διαδικασία και την αντιμετώπιση των κινδύνων περιθωριοποίησης και αντικοινωνικής συμπεριφοράς,

Επειδή σήμερα επιβάλλεται η χρηματοδότηση σοβαρών παρεμβάσεων που υπερβαίνουν τις στοχευμένες παρεμβάσεις που γίνονται στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης ετήσιας ή έκτακτης συντήρησης,

Ερωτώνται κατ’ αρμοδιότητα οι κ.κ. Υπουργοί

  1. Πώς σκοπεύουν συγκεκριμένα να διασφαλίσουν την άμεση υλοποίηση των κρίσιμων έργων, που εκκρεμούν εδώ και χρόνια, για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων του Δήμου Αιγάλεω; Την ανοικοδόμηση, επισκευή ζημιών από τους σεισμούς;
  2. Πώς σκοπεύουν να διασφαλίσουν την άμεση υλοποίηση Προγραμμάτων εκσυγχρονισμού ώστε να αναβαθμιστούν κατασκευαστικά, λειτουργικά και αισθητικά οι παλαιότερες Σχολικές μονάδες και οι Αύλειοι χώροι τους, με όλα τα απαιτούμενα Έργα Επισκευής, Συντήρησης, Ανακατασκευής και Αναδιαρρύθμισης και με παρεμβάσεις εν γένει που θα ενισχύουν και θα βελτιώνουν την ασφαλή λειτουργία τους και θα αναβαθμίζουν συνολικά την «εικόνα» του Δημόσιου Σχολείου ;
  3. Πως σκοπεύουν να προχωρήσουν στην αποσυμφόρηση και την λειτουργική αναβάθμιση των Ειδικών Σχολείων που λειτουργούν στο Δήμο και φιλοξενούν παιδιά από Δήμους κυρίως της Δυτικής Αθήνας, του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής;
  4. Θα επιλυθεί το αδιευκρίνιστο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Σχολικών κτιρίων που βρίσκονται χωροθετημένα στο Παλαιό Μπαρουτάδικο σε τμήματα του Δημοσίου κτήματος με ΑΒΚ 107 Δυτικής Αττικής, μέσα σε χώρους πολεοδομικά χαρακτηρισμένους για Σχολεία;
  5. Πως σκοπεύουν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία, πχ με την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ των κονδυλίων για τη σχολική στέγη που δεν απορροφήθηκαν την περίοδο 2019 – 2023;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Ακρίτα Έλενα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παππάς Πέτρος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Φωτογραφία από την ιστοσελίδα www.alfavita.gr

Share This