“Σήμερα χρειάζεται ένας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ κινηματικός, κοινωνικός, κυβερνητικός”
“Σήμερα, περίοδο που η δεξιά κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί ευημερούν οι αριθμοί ενώ υποφέρουν οι άνθρωποι, χρειάζεται ένας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ κινηματικός, κοινωνικός, κυβερνητικός. Παρών στην κοινωνία.” παρατηρεί μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, Βουλεύτρια Δυτικής Αθήνας και Τομεάρχισσα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σε συνέντευξή της στον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο στην Κυριακάτικη Απογευματινή. Προσθέτοντας: “Ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας πολύ και σκληρή δουλειά. Και ξέρουμε ότι δεν θα κάνουμε πίσω, όχι για λόγους κομματικού πατριωτισμού αλλά για τις ανάγκες των συμπολιτών μας, των πιο ευάλωτων, εκείνων που δεν έχουν φωνή έχουν όμως δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή”.
“Αριστερά σημαίνει δημοκρατία, συλλογικότητα, συντροφικότητα. Όχι οπαδικές συμπεριφορές. Αυτές τις αρχές υπηρέτησα και θα υπηρετώ”, παρατηρεί, προσθέτοντας ότι “ότι όσες και όσους μας τίμησαν οι συμπολίτες μας με θέσεις εξουσίας, δεν έχουμε το δικαίωμα να λειτουργούμε διχαστικά σε επίπεδο πολιτικών πολλώ δε μάλλον προσώπων. Και αυτά δεν τα λέω τώρα, τα υποστήριζα ανέκαθεν. Ήδη από την εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας ήταν υποψήφιος απέναντι σε αξιόλογα στελέχη όπως ο Φώτης Κουβέλης. Ήδη από τότε ήμουν με το μοναστήρι και όχι με τον ηγούμενο, προκρίνοντας τις πολιτικές και όχι τα πρόσωπα”.
Βασικά σημεία της συνέντευξης
- Σήμερα η δουλειά μας δεν είναι να επαναλάβουμε τους εαυτούς μας αλλά να δώσουμε διέξοδο, με προοδευτική ολοκληρωμένη πρόταση για βιώσιμο και ανθεκτικό μοντέλο ανάπτυξης. Με ισχυρή Δημοκρατία, με στήριξη των δημόσιων αγαθών της υγείας, της παιδείας, με προστασία των εργαζομένων, των γυναικών, των ανθρώπων των ΜΜΕ, των νοικοκυριών, των αγροτών.
- Νομίζω ότι ο στόχος μας πρέπει να είναι μια πλήρης, αξιόπιστη πρόταση για οικονομία με επίκεντρο τον κόσμο της εργασίας, για κοινωνία με ποιοτικό δημόσιο σύστημα υγείας, παιδείας, για αξιοπρεπή ζωή όλων. Σε αυτή την προοπτική οφείλουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να δουλέψουμε. Όσο αναβάλουμε αυτή τη συζήτηση, τόσο αυξάνεται η απειλή της ακροδεξιάς. Το παράδειγμα της Γαλλίας, που η κοινωνία πίεσε και ανάγκασε τα κόμματα να δημιουργήσουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ως ανάχωμα στη Λεπέν, λέει πολλά.
- Το αναμφισβήτητο είναι ότι οι καίριες παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα, είτε στο Συμβούλιο της Ευρώπης είτε σε fora εντός Ελλάδας, συνεχίζουν να προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις της δεξιάς κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, ο πρώην Πρωθυπουργός δεν χρειάζεται ούτε ερμηνευτές, ούτε φρουρές.
- Σχετικά με τα χαρακτηριστικά του/της Προέδρου της Δημοκρατίας και την πρόταση για τον κ. Ράμμο : Πριν μπούμε σε ονοματολογία, οφείλουμε να αναζητήσουμε εκείνα τα χαρακτηριστικά που διασφαλίζουν αυτή τη σπουδαία πολιτειακή αποστολή, που έχει βαρύνουσα σημασία στη λειτουργία της δημοκρατίας και στο κράτος δικαίου. Θέματα που, ας μην ξεχνάμε, ότι με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εξέθεσαν την πατρίδα μας ως ελλειμματική δημοκρατία στην Ευρώπη.
- Κανείς δεν έχει το μονοπώλιο τη προάσπισης των συμφερόντων της πατρίδας μας. Πολλώ δε μάλλον ο κ. Μητσοτάκης που ως επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συμπορευόταν με την ακροδεξιά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ‘εθνική εξαίρεση’, προεκλογικά εργαλειοποίησε το ευαίσθητο θέμα της Θράκης για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και σήμερα ως πρωθυπουργός ασκεί μια άκρως επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα ΙΧ εξωτερική πολιτική.
Αναλυτικά η συνέντευξη της Ρ. Δούρου στην Κυριακάτικη Απογευματινή
Μετά την εκλογή του κ. Φάμελλου και το οριστικό τέλος της εμπλοκής Κασσελάκη στα δρώμενα του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύετε ότι μπορεί να επανέλθει η «κανονικότητα» στο κόμμα σας;
Σήμερα, περίοδο που η δεξιά κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί ευημερούν οι αριθμοί ενώ υποφέρουν οι άνθρωποι, χρειάζεται ένας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ κινηματικός, κοινωνικός, κυβερνητικός. Παρών στην κοινωνία. Στο πλευρό των πολιτών που εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών, αναγκάζονται να πληρώσουν για την υγεία τους, των νοικοκυριών που συνθλίβονται από την ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια και την ακρίβεια, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που αγωνιούν για την επόμενη μέρα. Κόμμα ισχυρό που δίνει μάχη στα επιμελητήρια, τα συνδικάτα, τα πανεπιστήμια, στους συλλόγους Γονέων κατά των συγχωνεύσεων των τάξεων στα σχολεία. Ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας πολύ και σκληρή δουλειά. Και ξέρουμε ότι δεν θα κάνουμε πίσω, όχι για λόγους κομματικού πατριωτισμού αλλά για τις ανάγκες των συμπολιτών μας, των πιο ευάλωτων, εκείνων που δεν έχουν φωνή έχουν όμως δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή.
Έχετε ζήσει όλη την πορεία του κόμματος, από την αγωνία για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση έως την ραγδαία άνοδο. Εκτιμάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξαναγίνει μεγάλο κόμμα ή όπως λένε κάποιοι επιστρέφει στις αφετηριακές του καταστάσεις;
Έχουμε ζήσει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή του Συνασπισμού. Ζήσαμε πολλά και δύσκολα. Και καταφέραμε ουκ ολίγα. Φθάσαμε από το 3% στη διακυβέρνηση της χώρας στην κρισιμότερη ίσως περίοδο της μεταπολίτευσης. Πετύχαμε, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και κόντρα στους “βάστα γερά Γερούν”, να βγάλουμε τον τόπο από τη μέγγενη των μνημονίων, αφήνοντας γεμάτα ταμεία, ρυθμισμένο χρέος, την εμβληματική Συμφωνία των Πρεσπών. Και, ίσως τη σημαντικότερη παρακαταθήκη: σε μια περίοδο αυτοκτονιών πέντε χιλιάδων συμπολιτών μας, χιλιάδων λουκέτων, καταφέραμε να ξαναδώσουμε την αξιοπρέπειά τους στους συνανθρώπους μας. Δείξαμε στην πράξη ότι μπορούν τα πράγματα να γίνουν αλλιώς. Σήμερα η δουλειά μας δεν είναι να επαναλάβουμε τους εαυτούς μας αλλά να δώσουμε διέξοδο, με προοδευτική ολοκληρωμένη πρόταση για βιώσιμο και ανθεκτικό μοντέλο ανάπτυξης. Με ισχυρή Δημοκρατία, με στήριξη των δημόσιων αγαθών της υγείας, της παιδείας, με προστασία των εργαζομένων, των γυναικών, των ανθρώπων των ΜΜΕ, των νοικοκυριών, των αγροτών.
Συμμερίζεστε την άποψη πως αν δεν υπάρξουν προοδευτικές συμμαχίες και συγκλίσεις θα συνεχιστεί η κυριαρχία της ΝΔ; Ως εκ τούτου, υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες και με ποια κόμματα;
Ο σκοπός μιας συμμαχίας θα είναι απλά να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία; Ή να επιστρέψει στη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ; Ή να γίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ υπουργοί και υφυπουργοί; Νομίζω ότι ο στόχος μας πρέπει να είναι μια πλήρης, αξιόπιστη πρόταση για οικονομία με επίκεντρο τον κόσμο της εργασίας, για κοινωνία με ποιοτικό δημόσιο σύστημα υγείας, παιδείας, για αξιοπρεπή ζωή όλων. Σε αυτή την προοπτική οφείλουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να δουλέψουμε. Όσο αναβάλουμε αυτή τη συζήτηση, τόσο αυξάνεται η απειλή της ακροδεξιάς. Το παράδειγμα της Γαλλίας, που η κοινωνία πίεσε και ανάγκασε τα κόμματα να δημιουργήσουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ως ανάχωμα στη Λεπέν, λέει πολλά.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι παρεμβάσεις του Αλ. Τσίπρα. Θεωρείτε ότι θα ήταν χρήσιμος ένας πιο ενεργός ρόλος στον ΣΥΡΙΖΑ;
Το αναμφισβήτητο είναι ότι οι καίριες παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα, είτε στο Συμβούλιο της Ευρώπης είτε σε fora εντός Ελλάδας, συνεχίζουν να προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις της δεξιάς κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, ο πρώην Πρωθυπουργός δεν χρειάζεται ούτε ερμηνευτές, ούτε φρουρές.
Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Για παράδειγμα θα βλέπατε θετικά την πρόταση για τον κ. Ράμμο;
Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, του “ρυθμιστή του Πολιτεύματος”, σύμφωνα με το άρθρο 30 του Συντάγματος, είναι πάρα πολύ σημαντικός για να αντιμετωπίζεται ως εργαλείο για μικροκομματικών ισορροπιών όπως επιχειρεί να κάνει το κυβερνόν κόμμα. Πριν μπούμε σε ονοματολογία, οφείλουμε να αναζητήσουμε εκείνα τα χαρακτηριστικά που διασφαλίζουν αυτή τη σπουδαία πολιτειακή αποστολή, που έχει βαρύνουσα σημασία στη λειτουργία της δημοκρατίας και στο κράτος δικαίου. Θέματα που, ας μην ξεχνάμε, ότι με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εξέθεσαν την πατρίδα μας ως ελλειμματική δημοκρατία στην Ευρώπη.
Υπάρχουν εντέλει «Ελβετοί» στον ΣΥΡΙΖΑ; Πώς αισθάνεστε όταν διαβάζετε και το δικό σας όνομα ανάμεσα σε αυτά που δεν πήραν θέση στις εσωκομματικές συγκρούσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος;
Αριστερά σημαίνει δημοκρατία, συλλογικότητα, συντροφικότητα. Όχι οπαδικές συμπεριφορές. Αυτές τις αρχές υπηρέτησα και θα υπηρετώ. Πιστεύοντας παράλληλα ότι όσες και όσους μας τίμησαν οι συμπολίτες μας με θέσεις εξουσίας, δεν έχουμε το δικαίωμα να λειτουργούμε διχαστικά σε επίπεδο πολιτικών πολλώ δε μάλλον προσώπων. Και αυτά δεν τα λέω τώρα, τα υποστήριζα ανέκαθεν. Ήδη από την εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας ήταν υποψήφιος απέναντι σε αξιόλογα στελέχη όπως ο Φώτης Κουβέλης. Ήδη από τότε ήμουν με το μοναστήρι και όχι με τον ηγούμενο, προκρίνοντας τις πολιτικές και όχι τα πρόσωπα.
Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ να ανεβάζει τους τόνους στα ελληνοτουρκικά και κάποιοι σας το προσάπτουν…
Κανείς δεν έχει το μονοπώλιο τη προάσπισης των συμφερόντων της πατρίδας μας. Πολλώ δε μάλλον ο κ. Μητσοτάκης που ως επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συμπορευόταν με την ακροδεξιά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ‘εθνική εξαίρεση’, προεκλογικά εργαλειοποίησε το ευαίσθητο θέμα της Θράκης για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και σήμερα ως πρωθυπουργός ασκεί μια άκρως επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα ΙΧ εξωτερική πολιτική. Ειδικά στις σχέσεις μας με την Τουρκία, όπου βλέπουμε τις κόκκινες γραμμές του απαραίτητου διαλόγου να… ξεθωριάζουν. Η καλοκαιρινή κρίση στην Κάσο με το ερευνητικό πλοίο, ήταν αποκαλυπτική. Όπως και το γεγονός ότι δεν πήραμε ουσιαστική απάντηση στην ερώτηση που καταθέσαμε προς τον κ. Γεραπετρίτη αν παραχώρησε η Ελληνική κυβέρνηση κυριαρχικά δικαιώματα στην Τουρκία. Οι ανησυχίες μας είναι βάσιμες. Διότι υπάρχει η πατρίδα. Υπάρχει και η χρήση της. Και πρέπει να αντισταθούμε στην μεταμφιεσμένη προσβολή της, όπως έγραψε ο γνωστός αναλυτής Λ. Κουσούλης.