Ερώτηση με προτάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προς την κυβέρνηση με πρωτοβουλία της Ρ. Δούρου
Το μείζον ζήτημα της ανάγκης προστασίας των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών πληθυσμών στη Συρία, όπου συνεχίζονται οι αβεβαιότητες και οι ανησυχίες αλλά και στον Λίβανο, θέτουν, με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εξωτερικών, βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, με πρωτοβουλία της τομεάρχισσας Εξωτερικών, Ρένας Δούρου.
Ζητούν να ενημερώσει ο Υπουργός σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχει προχωρήσει η χώρα μας, που από τις αρχές του χρόνου κατέχει θέση Μη Μόνιμου Μέλους στο ΣΑ του ΟΗΕ, σχετικά με την προστασία των θρησκευτικών κοινοτήτων και ιδιαίτερα των χριστιανικών πληθυσμών στη Συρία και στον Λίβανο.
Παράλληλα προτείνουν στην κυβέρνηση την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο σαφούς εθνικής στρατηγικής, για :
α) την διοργάνωση δεύτερης Διεθνούς Διάσκεψης στην Αθήνα για τον “Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή”, δίνοντας συνέχεια στην πρώτη που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2015.
Και β) την υλοποίηση της πρότασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλου για σύγκληση Πολυμερούς Διάσκεψης Αρχηγών ΕΕ – Κρατών Ανατολικής Μεσογείου για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή και τη δημοκρατική μετάβαση στη Συρία.
Αναλυτικά η Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Εξωτερικών
Θέμα: Προστασία εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων στη Συρία
Κλείνει ένας μήνας από την ανατροπή του αυταρχικού καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία και η αβεβαιότητα και οι ανησυχίες σε ό,τι αφορά στην προστασία των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών πληθυσμών στη χώρα, παραμένουν.
Στις 8 Δεκεμβρίου 2024, το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, τόνιζε μεταξύ άλλων ότι “ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει για την προστασία όλων των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών μειονοτήτων καθώς και των θρησκευτικών μνημείων και της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς”, προσθέτοντας μάλιστα ότι “η Ελλάδα, από τη θέση του μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με τους ισχυρούς δεσμούς που διαθέτει στον αραβικό κόσμο, θα συμβάλλει στην κατά το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση της ειρήνης και της ευημερίας στη Συρία”.
Μια ημέρα αργότερα, στις 9 Δεκεμβρίου 2024, ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι΄. Κατά τη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με τη σχετική επίσημη ανακοίνωση “ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Συρία και υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας στο Πατριαρχείο Αντιοχείας και στο ποίμνιό του”. Παράλληλα “εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει όπου χρειαστεί και επανέλαβε τη θέση της χώρας για ένα συμπεριληπτικό μέλλον στη Συρία, που θα προστατεύει όλες τις θρησκευτικές κοινότητες”.
Επειδή από 1ης Ιανουαρίου η χώρα μας κατέχει θέση Μη Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,
Επειδή σε συνέντευξή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 30 Δεκεμβρίου 2024 ο κ. Υπουργός Εξωτερικών παρατηρεί μεταξύ άλλων ότι “στην Ελλάδα αποδίδουμε, επιπλέον, μεγάλη σημασία στην εμπέδωση της σταθερότητας της Συρίας για την κατοχύρωση της ασφάλειας της ιστορικής ελληνικής ομογένειας και της προστασίας της πολυάριθμης ελληνορθόδοξης κοινότητας της χώρας”, παρατηρώντας ότι “η χώρα βρίσκεται σήμερα σε μεταβατική κατάσταση και είναι απολύτως αναγκαίο η μετάβαση αυτή να είναι ομαλή, συμπεριληπτική στο πνεύμα της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απαλλαγμένη από ξένες παρεμβάσεις. Η δε νέα διακυβέρνηση οφείλει να βασίζεται στη δημοκρατική νομιμότητα και να σέβεται απαρέγκλιτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο”,
Επειδή, σε επίπεδο ΕΕ, υφίσταται διπλωματική κινητικότητα σε ό,τι αφορά στις επαφές με τη νέα εξουσία στη Συρία – ενδεικτικά στις 3/1 επισκέφθηκαν τη Δαμασκό για πρώτη φορά μετά από την πτώση Άσαντ, υπουργοί Εξωτερικών δυτικών χωρών, Γαλλίας και Γερμανίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό και Ανναλένα Μπέρμποκ για συνάντηση με τον ισχυρό άνδρα της χώρας, Άχμαντ αλ Σάρα, επικεφαλής των ριζοσπαστών ισλαμιστών της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
- Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση για να προστατεύσει τις θρησκευτικές κοινότητες και ιδιαίτερα τους χριστιανικούς πληθυσμούς στη Συρία αλλά και στον Λίβανο;
- Εξετάζει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες όπως: α) την διοργάνωση δεύτερης Διεθνούς Διάσκεψης στην Αθήνα για τον “Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή”, δίνοντας συνέχεια στην πρώτη που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2015; Ή, β), την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλου για σύγκληση Πολυμερούς Διάσκεψης Αρχηγών ΕΕ – Κρατών Ανατολικής Μεσογείου για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή και τη δημοκρατική μετάβαση στη Συρία;
- Στη βάση ποιας συγκεκριμένης εθνικής στρατηγικής σκοπεύει η κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί τη θέση του Μη Μόνιμου Μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ για να προωθήσει κάθε πρωτοβουλία κατάπαυσης πυρός στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα για να μπει τέλος στη γενοκτονία των Παλαιστινίων από τον Ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας;
Οι ερωτώσες βουλεύτριες και οι ερωτώντες βουλευτές
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Βέττα Καλλιόπη
Γαβρήλος Γεώργιος
Ζαμπάρας Μιλτιάδης(Μίλτος)
Καλαματιανός Διονύσιος
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παπαηλιού Γεώργιος
Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)
Ψυχογιός Γεώργιος