fbpx

Η Ρένα Δούρου στον RealFM

Η επιλογή από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ της υποψηφιότητας Κατσέλη αποτελεί μια ενωτική πρόταση που υπερβαίνει κομματικά στεγανά και στενές κομματικές λογικές”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, Βουλεύτρια Δυτικής Αθήνας και Τομεάρχισσα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μιλώντας σήμερα στον RealFM και τον δημοσιογράφο Σπύρο Παπαδάκη. “Είναι υποψηφιότητα με σαφές δημοκρατικό, κοινωνικό πρόσημο που ήδη λειτουργεί συσπειρωτικά όπως φάνηκε πχ με την απόφαση της Νέας Αριστεράς”, πρόσθεσε η ίδια. “Θεωρώ ότι αν δημιουργηθεί μια δυναμική από τα κάτω, τότε θα υπάρξουν ραγδαίες αλλαγές για τη δημιουργία του προοδευτικού, δημοκρατικού μετώπου, του μόνου που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην πατρίδα μας” εξήγησε.

  • Αν δεν δημιουργηθεί ένα δημοκρατικό προοδευτικό μέτωπο, τα πράγματα θα χειροτερέψουν από τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου στον οποίο η κυβέρνηση εφαρμόζει σχέδιο Πισσαρίδη ως την εξωτερική μας πολιτική και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
  • Όπως λειτουργεί η κυβέρνηση από το 2019, τα μαντάτα για την εξωτερική μας πολιτική δεν θα είναι καλά, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες της προεδρίας Τραμπ, με την οποία από την πρώτη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να ευθυγραμμίζεται. Να ευθυγραμμίζεται δηλαδή με την πολιτική της αλλαγής των συνόρων – μάθαμε μάλιστα σήμερα για το τηλεφώνημα Τραμπ με την πρωθυπουργό της Δανίας για τη Γροιλανδία.
  • Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώξει να γίνει αρεστή στη νέα προεδρία Τραμπ, αυτό θα σημάνει μεγάλο κίνδυνο για την εξωτερική πολιτική, για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Και αυτό γιατί η λογική του “δεδομένου συμμάχου” που έχει υιοθετήσει από το 2019 η κυβέρνηση, μπορεί να οδηγήσει σε λογικές υποτέλειας και χώρας – δορυφόρου με ανυπολόγιστη ζημιά για τα εθνικά συμφέροντα.
  • Η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ είναι διαφορετική από την πρώτη. Πλέον είναι πιο οργανωμένος και, το κυριότερο, έχει τη στήριξη των ολιγαρχών του χρήματος και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με εμβληματική την περίπτωση Μασκ. Έχουμε να κάνουμε με μια αυτοκρατορική προεδρία με την έννοια που της έδινε ο αμερικανός ιστορικός Άρθουρ Σλέσιντζερ. Δηλαδή μια προεδρία που λειτουργεί όλο και πιο ανεξέλεγκτα, χωρίς τα θεσμικά αντίβαρα.
  • Στις κοινές συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εξωτερικών και Άμυνας για την παρουσίαση της Έκθεσης Λέττα και των προτεραιοτήτων της Πολωνικής Προεδρίας της ΕΕ, υπογράμμισα ότι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ μπορούν να λειτουργήσουν ως ηλεκτροσόκ στην ΕΕ. Η δεξιά ηγεσία της ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει το στοίχημα της στρατηγικής αυτονομίας και της αμυντικής χειραφέτησης όπως διεκδικούν εδώ και χρόνια οι ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις. Να πάψει δηλαδή η ΕΕ να ετεροκαθορίζεται από την Ουάσινγκτον. Αλλά και να δώσει έμφαση στην κοινωνική συνοχή. Να ορθώσει τείχος κατά της ακροδεξιάς, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη.

Share This