fbpx

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Ρ. Δούρου

Την απουσία εθνικής στρατηγικής της κυβέρνησης για τη Μέση Ανατολή φέρνουν στη Βουλή, βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία της Τομεάρχισσας Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένας Δούρου, με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών περί “σημαντικού διπλωματικού κεφαλαίου” της χώρας μας στην περιοχή, αόριστη προαναγγελία “πρωτοβουλιών” κα. Πέραν των επικοινωνιακών δηλώσεών του, οι βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον Υπουργό να απαντήσει “σε τι συγκεκριμένα συνίσταται σήμερα η εθνική στρατηγική στην περιοχή; Πως αυτή έχει ενισχύσει τους δεσμούς της Αθήνας με τις αραβικές χώρες, στη βάση ποιών πρωτοβουλιών συνεργασίας μαζί τους, πχ για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη λωρίδα της Γάζας”.

Σε ό,τι δε αφορά στους σχεδιασμούς Τραμπ για μετατροπή της Γάζας σε “Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής” και εκτοπισμό του παλαιστινιακού πληθυσμού, που παραβιάζουν κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, ζητούν να μάθουν τη σαφή θέση της κυβέρνησης: “τους καταδικάζει; Θα εκφράσει την αντίθεσή της στην πολιτική εποικισμού του Ισραήλ;”

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο υλοποίησης της παράνομης συμφωνίας ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας, ρωτούν αν η κυβέρνηση τηρήσει ξανά “την παθητικότητα που επέδειξε στην περίπτωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, πλήττοντας τα εθνικά συμφέροντα”. Ρωτούν συγκεκριμένα αν “σκοπεύει να ενεργοποιήσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στο πλαίσιο που είχε εξασφαλίσει τον Ιούνιο του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η Κυπριακή Δημοκρατία”, αν θα κάνει σαφές ότι θα αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση της Συρίας με την προϋπόθεση ότι αυτή θα σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου με ακύρωση της συμφωνίας.

Αναλυτικά η Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Εξωτερικών

Θέμα: Απουσία εθνικής στρατηγικής της κυβέρνησης για τη Μέση Ανατολή

Πρόσφατα ο κ. Υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε κύκλο επαφών του στη Μέση Ανατολή με ομολόγους του και επικεφαλής κρατών σε Σ. Αραβία, Ισραήλ, Ιορδανία, Κατάρ, Παλαιστίνη, ενώ επισκέφθηκε και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπου συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Θεόφιλο. Σε δήλωσή του στις 3/2/25 ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε σε “σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο, το οποίο διαθέτει η Ελλάδα στην περιοχή”, στο ότι “η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή”. Προανήγγειλε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά και ως Μη Μόνιμο Μέλος (ΜΜΜ)
του ΣΑ του ΟΗΕ “έτσι ώστε να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία θα διοχετευθεί στην περιοχή” ενώ παρατήρησε ότι η “μεγάλη μας μέριμνα είναι να εδραιωθεί η συμφωνία της εκεχειρίας στην περιοχή και να καταστεί η Μέση Ανατολή μία βιώσιμη περιοχή για όλους”.

Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών (25/1/25) ο κ. Υπουργός υποστήριξε ότι δεν έχουν αποκοπεί οι στενοί δεσμοί με τις αραβικές χώρες ενώ απαντώντας στο τι θα πράξει η Ελλάδα στο ενδεχόμενο υλοποίησης της παράνομης συμφωνίας ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας, απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση περιοριζόμενος σε γενικολογίες, τύπου “η ελληνική διπλωματία, παραμένοντας σε εγρήγορση, είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, έστω και εκείνα που δεν διαφαίνονται ως πιθανά”.

Τέλος, η ελληνική κυβέρνηση σιώπησε και δεν απέρριψε τις πρόσφατες δηλώσεις Τραμπ περί ανάκτησης από τις ΗΠΑ του ελέγχου στην περιοχή, μετατροπή της σε “Ριβιέρα” της περιοχής και παράλληλου εκτοπισμού του παλαιστινιακού πληθυσμού, που απέρριψαν αμέσως οι αραβικές χώρες, η Παλαιστινιακή Αρχή, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο ΟΗΕ, κα. Δηλώσεις που είναι φανερό ότι λειτουργούν ως επιταχυντές εξελίξεων. Την ίδια στιγμή μάλιστα, η επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ (https://www.mfa.gr/dilosi-ypourgou-exoterikon-giorgou-gerapetriti-stin-ert-meta-tin-oloklirosi-tis-episkepsis-tou-sto-katar-to-israil-kai-ta-palaistiniaka-edafi-03-02-2025/) χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Γεραπετρίτη στη Ραμάλα, ως «επίσκεψη στα Παλαιστινιακά εδάφη» ανατρέποντας την χρήση του όρου Παλαιστίνη σε όλα τα δημόσια έγγραφα, η οποία έχει καθιερωθεί από το 2015 με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τούτων δοθέντων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Πέραν των δηλώσεών του περί “σημαντικού διπλωματικού κεφαλαίου” που υποτίθεται ότι διαθέτει η χώρα μας στη Μέση Ανατολή, σε τι συγκεκριμένα συνίσταται σήμερα η εθνική στρατηγική στην περιοχή; Πως αυτή έχει ενισχύσει τους δεσμούς της Αθήνας με τις αραβικές χώρες, στη βάση ποιών πρωτοβουλιών συνεργασίας μαζί τους, πχ για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη λωρίδα της Γάζας;
  2. Σε ό,τι αφορά στο Παλαιστινιακό, ποια η θέση της Αθήνας απέναντι στους σχεδιασμούς Τραμπ για τη Γάζα που παραβιάζουν κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου; Τους καταδικάζει; Θα εκφράσει την αντίθεσή της στην πολιτική εποικισμού του Ισραήλ;
  3. Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο υλοποίησης της παράνομης συμφωνίας ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας, θα επαναλάβει την παθητικότητα που επέδειξε στην περίπτωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, πλήττοντας τα εθνικά συμφέροντα; Σκοπεύει να ενεργοποιήσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στο πλαίσιο που είχε εξασφαλίσει τον Ιούνιο του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η Κυπριακή Δημοκρατία; Θα κάνει σαφές ότι θα αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση της Συρίας με την προϋπόθεση ότι αυτή θα σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου με ακύρωση της συμφωνίας;

Οι ερωτώσες βουλεύτριες και οι ερωτώντες βουλευτές

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Ακρίτα Έλενα

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Γιαννούλης Χρήστος

Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)

Καλαματιανός Διονύσιος

Κόκκαλης Βασίλειος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος (Κώστας)

Παπαηλιού Γεώργιος

Ψυχογιός Γεώργιος

Share This