fbpx

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Ρ. Δούρου

Τα σοβαρά ζητήματα που βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας και που απορρέουν από την επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύσει, υπό συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας, με βαρύ εξοπλισμό την Ουκρανία, φέρνουν στη Βουλή, με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εξωτερικών, βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία της Τομεάρχισσας Εξωτερικών, Ρ. Δούρου. Πλέον η κυβέρνηση βρίσκεται σε “δεινή θέση” καθώς είναι “στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων μεταξύ χωρών της ΕΕ για την Ουκρανία, καθώς αποκλείστηκε από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο στο Παρίσι”.

Θυμίζουν ότι “δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση, εξαιτίας της απουσίας συνεκτικής εθνικής στρατηγικής και κινούμενη στη βάση του δόγματος του δεδομένου συμμάχου και του “προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης”, βλάπτει σοβαρά τα εθνικά συμφέροντα με ενέργειες που οδηγούν σε υποβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας”.

Ο κ. Πρωθυπουργός, αντί να πρωτοστατήσει σε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στη βάση του διεθνούς δικαίου, αντί να επιλέξει η Αθήνα να λειτουργήσει ως πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας και μεσολάβησης, επέλεξε να πρωτοστατήσει στην αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία, αποδυναμώνοντας την άμυνα των νησιών του Αιγαίου και εκθέτοντας την Ελλάδα σε σοβαρούς διπλωματικούς και αμυντικούς κινδύνους”, παρατηρούν.

Υπογραμμίζουν ότι έγκαιρα κι επανειλημμένα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, θέτοντας ερωτήματα για τα θέματα ασφαλείας που τίθενται, την περαιτέρω αποδυνάμωση της άμυνας των νησιών μας στο Ανατολικό Αιγαίο και το συνολικό κόστος της βοήθειας αυτής για την πατρίδα μας. Ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα.

Πλέον, με το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία να διαγράφεται σαφώς στον ορίζοντα, η κυβέρνηση καλείται, πρώτον, να ενημερώσει τη Βουλή για το ακριβές κόστος της στρατιωτικής βοήθειας της Ελλάδας στο μέτωπο της Ουκρανίας και ειδικότερα της αποστολής βαρέως εξοπλισμού. Δεύτερον, να απαντήσει αν έχει διασφαλίσει και με ποιο τρόπο ότι δεν υπάρχει αποδυνάμωση των αμυντικών ικανοτήτων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ειδικά στη σημερινή συγκυρία της επιστροφής των τουρκικών προκλήσεων της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Και τρίτον να απαντήσει αν θεωρεί ότι μετά και τον νέο αποκλεισμό της Αθήνας από τις ευρω-διαπραγματεύσεις για το Ουκρανικό επιβεβαιώνεται η ορθότητα της στρατηγικής επιλογής της να λειτουργεί ως “προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης” για να αποσπάσει την εύνοια των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας.

Αναλυτικά η Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Εξωτερικών

Θέμα: Ποιο το κόστος αποστολής από την ελληνική κυβέρνηση βαρέως εξοπλισμού στο μέτωπο της Ουκρανίας;

Οι ραγδαίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να διαπραγματεύονται το τέλος του στο πλαίσιο διμερών επαφών, με αποκλεισμό της ΕΕ και της Ουκρανίας, φέρνουν την ελληνική κυβέρνηση σε δεινή θέση. Όχι μόνο στήριξε με βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό το Κίεβο χωρίς να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία (σύμφωνα με τον σχετικό Δείκτη του έγκυρου Ινστιτούτου του Κιέλου η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην αδιαφανή στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας), αλλά βρίσκεται και στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων μεταξύ χωρών της ΕΕ για την Ουκρανία, καθώς αποκλείστηκε από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο στο Παρίσι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση, εξαιτίας της απουσίας συνεκτικής εθνικής στρατηγικής και κινούμενη στη βάση του δόγματος του δεδομένου συμμάχου και του “προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης”, βλάπτει σοβαρά τα εθνικά συμφέροντα με ενέργειες που οδηγούν σε υποβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας. Οι συνέπειες δε αυτής της πολιτικής είναι ακόμη πιο επικίνδυνες σε ένα κατακερματισμένο διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, αστάθεια, υποχώρηση της διεθνούς αρχιτεκτονικής όπως προέκυψε μετά από το τέλος του Β ΠΠ και διάρρηξης παραδοσιακών συμμαχικών δεσμών – χαρακτηριστική είναι η απόκλιση πλέον των συμφερόντων ΗΠΑ – ΕΕ.

Ο κ. Πρωθυπουργός, αντί να πρωτοστατήσει σε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στη βάση του διεθνούς δικαίου, αντί να επιλέξει η Αθήνα να λειτουργήσει ως πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας και μεσολάβησης, επέλεξε να πρωτοστατήσει στην αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία, αποδυναμώνοντας την άμυνα των νησιών του Αιγαίου και εκθέτοντας την Ελλάδα σε σοβαρούς διπλωματικούς και αμυντικούς κινδύνους. Και τούτο σε μία εξαιρετικά επικίνδυνη συγκυρία κατά την οποία η Τουρκική κυβέρνηση έχει πλήρως επαναφέρει το παράνομο, προκλητικό αφήγημα της “Γαλάζιας Πατρίδας” που υπονομεύει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά συμφέροντα της χώρας μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εγκαίρως κι επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2024 όταν ο κ. Πρωθυπουργός ενημέρωνε με 110 λέξεις τους πολίτες, ότι υπέγραψε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, “συμφωνία για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας”, αφού πρώτα δέχθηκε σκληρή κριτική για το γεγονός ότι η ελληνική κοινή γνώμη ενημερώθηκε για τις σχετικές επαφές και για προηγούμενες συμφωνίες, από την ουκρανική προεδρία. Η κυβέρνηση απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με το συγκεκριμένο περιεχόμενο της συμφωνίας, τα θέματα ασφαλείας που αφορά, την περαιτέρω αποδυνάμωση της άμυνας των νησιών μας στο Ανατολικό Αιγαίο. Και τέλος, το συνολικό κόστος αυτής της συμφωνίας για την πατρίδα μας.

Ενώ στις 22 Νοεμβρίου 2024 σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρατηρούσε : “Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκφράζει, για ακόμη μια φορά, την ανησυχία του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση, υπό το δόγμα του δεδομένου συμμάχου και με την γνωστή μυστική διπλωματία της, αφήνει έκθετη την χώρα σε νέες, πρωτόγνωρες απειλές, με την αδιαφανή στρατιωτική στήριξη που έχει παράσχει προς την Ουκρανία”.

Τούτων δοθέντων,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Μπορεί να ενημερώσει τη Βουλή για το ακριβές κόστος της στρατιωτικής βοήθειας της Ελλάδας στο μέτωπο της Ουκρανίας και ειδικότερα της αποστολής βαρέως εξοπλισμού;
  2. Έχει διασφαλίσει και με ποιο τρόπο ότι δεν υπάρχει αποδυνάμωση των αμυντικών ικανοτήτων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ειδικά στη σημερινή συγκυρία της επιστροφής των τουρκικών προκλήσεων της “Γαλάζιας Πατρίδας”;
  3. Θεωρεί ότι ο νέος αποκλεισμός της Αθήνας από τις ευρω-διαπραγματεύσεις για το Ουκρανικό επιβεβαιώνει την ορθότητα της στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης να λειτουργεί ως “προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης” για να αποσπάσει την εύνοια των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας;

Οι Ερωτώσες Βουλεύτριες και οι Ερωτώντες Βουλευτές

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Ακρίτα Έλενα

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Γεροβασίλη Όλγα

Γιαννούλης Χρήστος

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

Καλαματιανός Διονύσης

Καραμέρος Γιώργος

Κεδίκογλου Συμεών

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γιώργος

Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)

Ψυχογιός Γιώργος

Share This