fbpx

Η Ρ. Δούρου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου

Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι ανθρώπινο δικαίωμα αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με τη δημοκρατία, την ειρήνη, την κοινωνική συνοχή, την προστασία του περιβάλλοντος, παρατήρησε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου κατά την παρέμβασή της στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου. “Το δικαίωμα στο πόσιμο νερό σημαίνει πολύ περισσότερα πράγματα από την απλή διαχείριση ενός φυσικού πόρου. Συνδέεται άμεσα με την ουσία της δημοκρατίας”, υπογράμμισε σχολιάζοντας την Απόφαση της 3ης Διαρκούς Επιτροπής της 19ης Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, στη Ρώμη, με αντικείμενο “το δικαίωμα στο ασφαλές πόσιμο νερό και τις εγκαταστάσεις υγιεινής ως ανθρώπινο δικαίωμα, ουσιώδες για την πλήρη απόλαυση της ζωής και την άσκηση όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων”.

Ομιλία Ρ. Δούρου στην 19η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου

Η Ρ. Δούρου, αναφερόμενη στην ανάγκη προστασίας του νερού ως κοινού, δημόσιου αγαθού, υπογράμμισε ότι παρά την προειδοποίηση της Συνέλευσης για το Νερό του ΟΗΕ το 2023, ότι “η αντιμετώπιση του νερού ως εμπόρευμα ή επιχειρηματική δραστηριότητα θα αφήσει πίσω εκείνους που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση ή να ανταποκριθούν στις τιμές της αγοράς” και παρά τις συστάσεις, στην Ελλάδα, της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το 2014, για την αποτελεσματική προστασία του νερού ως δημόσιου αγαθού, συνεχίζονται οι προσπάθειες εμπορευματοποίησής του. Αγνοώντας μάλιστα και τις σχετικές απορριπτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Γράφε νερό, διάβαζε δημοκρατία”

Σήμερα οι χώρες της Μεσογείου οφείλουν να συνεργαστούν, χρησιμοποιώντας το υφιστάμενο διεθνές δίκαιο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις κοινές προκλήσεις που απειλούν αυτό το ουσιώδες δικαίωμα στην περιοχή, όπως η κλιματική κρίση, η ρύπανση, οι απόπειρες ιδιωτικοποίησης αλλά και οι ένοπλες συγκρούσεις, συνέχισε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αναφερόμενη στις τελευταίες, παράθεσε τα στοιχεία της έκθεσης της Oxfam με τίτλο “Πολεμικά Εγκλήματα Νερού” που περιγράφουν πως το Ισραήλ συστηματικά εργαλειοποίησε το νερό κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, περιορίζοντας το διαθέσιμο νερό κατά 94% σε 4.74 λίτρα την ημέρα ανά άτομο, κάτω από το 1/3 της ελάχιστης συνιστώμενης ποσότητας σε καταστάσεις ανάγκης.

Η Ρ. Δούρου υπογράμμισε ότι, σήμερα περίοδο πολλαπλών κρίσεων, η “απόφαση της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου για το δικαίωμα σε ασφαλές, πόσιμο νερό, αποτελεί σοβαρή συμβολή στην αντιμετώπιση του νερού ως απαραβίαστου ανθρώπινου δικαιώματος, δημόσιου αγαθού, κρίσιμου εργαλείου Ειρήνης και Δημοκρατίας. Θύμισε χαρακτηριστικά το σύνθημα του κινήματος για τη δημοτικοποίηση του δικτύου ύδρευσης και για τη δημοκρατικοποίηση της διαχείρισής του στην Τεράσα της Καταλονίας ως τη Νάπολη της Ιταλίας: “Γράφε νερό, διάβαζε δημοκρατία”. “Το κίνημα αυτό έδωσε την απάντηση στο κύμα ιδιωτικοποιήσεων των νερού, από το 2000 περίπου 300 πόλεις και κοινότητες έχουν αποκαταστήσει τον δημόσιο έλεγχο του νερού. Μια πηγή έμπνευσης και κίνητρο για την αντιμετώπιση των επερχόμενων προκλήσεων”, παρατήρησε.

Share This