Ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Ρ. Δούρου
Η κυβέρνηση σιωπά με νόημα, αποδεχόμενη έτσι την αναβάθμιση της Τουρκίας, από την Κομισιόν, ως μέρος του σημαντικού διευρωπαϊκού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. Αυτό επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, με πρωτοβουλία της Τομεάρχισσας Εξωτερικών, Ρένας Δούρου. Αποδέχεται η κυβέρνηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας να βρίσκονται υπό την υψηλή εποπτεία της Τουρκίας;, ρωτούν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η ερώτηση αναφέρεται στην αποκαλυπτική απάντηση του Τόμας Ανκερ Κρίστενσεν, ανώτατου συμβούλου του επιτρόπου Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν, ο οποίος “νομιμοποίησε την εμπλοκή της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό έργο, φθάνοντας μάλιστα μέχρι του σημείου να της αναγνωρίσει “ρόλο” ενώ την χαρακτήρισε “μέρος της υπόθεσης””. Η σιωπή των αρμόδιων υπουργών “δημιουργεί εύλογες ανησυχίες ως προς την προστασία των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας, την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων”.
“Η επικίνδυνη για την χώρα μας σιωπή σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία, με το πράσινο φως της ηγεσίας της ΕΕ, καθίσταται αναπόσπαστο τμήμα του σχεδίου για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης και για το νέο αμυντικό της δόγμα, που θέτει στο επίκεντρο ως απειλή τη Ρωσία. Η Τουρκία, που συνεχίζει να κατέχει τμήμα κ-μ της ΕΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναβαθμίζεται στρατηγικά και διευρύνει τις προκλητικές της διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας αλλά και της ειρήνης στο πλαίσιο του αναθεωρητικού αφηγήματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”.
Σε αυτό το πλαίσιο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτουν σειρά ερωτημάτων στους δύο υπουργούς. Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αντιδράσει στη θέση της Κομισιόν που αβαντάρει την Τουρκία σε έργο που χρηματοδοτεί η ΕΕ, με 657 εκατομμύρια;
Αποδέχεται τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας;
Θα υπάρξει αντίδραση για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας; Αποδέχεται η κυβέρνηση ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας βρίσκονται υπό την υψηλή εποπτεία της Τουρκίας;
Και, τέλος θέτουν το ερώτημα αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαθέτει στρατηγική για οριοθέτηση ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες (Λιβύη, Τουρκία, Αίγυπτο) με παράλληλη επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο, κατοχυρώνοντας έτσι στην πράξη την εθνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.
Αναλυτικά η Ερώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Εξωτερικών
Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Θέμα: Έχει ρόλο η Τουρκία στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου;
Όλο και πιο αβέβαιο μοιάζει το μέλλον της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, του σημαντικού έργου που χρηματοδοτεί με 657 εκατομμύρια ευρώ η ΕΕ. Τη Δευτέρα 31 Μαρτίου στο περιθώριο διεθνούς συνεδρίου για την ενεργειακή ασφάλεια στην Αθήνα με τίτλο “Geopolitics, Connectivity and Energy Security: An Athens Conversation” που οργάνωσε η αμερικανική δεξαμενή σκέψης “German Marshall Fund”, ο Τόμας Ανκερ Κρίστενσεν, ανώτατος σύμβουλος του επιτρόπου Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν, που ήταν μεταξύ των ομιλητών, εκπροσωπώντας τον Επίτροπο, προχώρησε σε μια αποκαλυπτική τοποθέτηση.
Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενες πρωτοβουλίες της Κομισιόν για την προστασία του κρίσιμου, διευρωπαϊκού έργου, απάντησε ότι “πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο η Επιτροπή έχει έναν ρόλο. Ωστόσο, ρόλο έχουν και η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η Τουρκία, θα υπέθετα, με δεδομένη τη σημασία του έργου. Είναι πολλά τα θέματα γύρω από το project, τα οποία πρέπει να λυθούν, και η Τουρκία αποτελεί μέρος της υπόθεσης”.
Στην ουσία δηλαδή νομιμοποίησε την εμπλοκή της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό έργο, φθάνοντας μάλιστα μέχρι του σημείου να της αναγνωρίσει “ρόλο” ενώ την χαρακτήρισε “μέρος της υπόθεσης”.
Εδώ και πάνω από μια εβδομάδα, η κυβέρνηση συνεχίζει να σωπαίνει. Ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών, ούτε το Υπουργείο Ενέργειας έχουν αντιδράσει σε μια δήλωση που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες ως προς την προστασία των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας, την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Χαρακτηριστική η περίπτωση, το περασμένο καλοκαίρι, της Κάσου με την Τουρκία να απαγορεύει τις ελληνικές έρευνες για την πόντιση του καλωδίου που διεξήγαγε Ιταλικό πλοίο, λίγο έξω από τα χωρικά ύδατα της Κάσου.
Η επικίνδυνη για την χώρα μας σιωπή σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία, με το πράσινο φως της ηγεσίας της ΕΕ, καθίσταται αναπόσπαστο τμήμα του σχεδίου για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης και για το νέο αμυντικό της δόγμα που θέτει στο επίκεντρο ως απειλή τη Ρωσία. Η Τουρκία, που συνεχίζει να κατέχει τμήμα κ-μ της ΕΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναβαθμίζεται στρατηγικά και διευρύνει τις προκλητικές της διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας αλλά και της ειρήνης στο πλαίσιο του αναθεωρητικού αφηγήματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”.
Η κυβέρνηση, έχοντας επιλέξει να κινείται χωρίς συνεκτική εθνική στρατηγική, μοιάζει να παρακολουθεί αμέτοχη εξελίξεις που επηρεάζουν αρνητικά τα εθνικά συμφέροντά της Ελλάδας.
Τούτων δοθέντων,
Ερωτώνται κατ’ αρμοδιότητα οι κκ Υπουργοί
- Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν αντιδράσει στη δήλωση Κρίστενσεν που δείχνει ότι η Κομισιόν “αβαντάρει” την παρουσία της Τουρκίας σε ένα διευρωπαϊκό έργο;
- Αποδέχονται την αποκάλυψη του ανώτατου αξιωματούχου της Κομισιόν για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας που πλέον θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει ρόλο έξω από την Κάσο μέχρι την Κύπρο σε βάρος της χώρας μας;
- Σκοπεύουν να αντιδράσουν από εδώ και πέρα; Πώς θα διασφαλίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας; Αποδέχονται αυτά να βρίσκονται υπό την υψηλή εποπτεία της Τουρκίας;
- Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης για οριοθέτηση ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες (Λιβύη, Τουρκία, Αίγυπτο) με παράλληλη επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο, κατοχυρώνοντας έτσι στην πράξη την εθνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή;
Οι Ερωτώσες Βουλεύτριες και οι Ερωτώντες Βουλευτές
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Βέττα Καλλιόπη
Γαβρήλος Γεώργιος
Καλαματιανός Διονύσιος
Κεδίκογλου Συμεών
Κόκκαλης Βασίλειος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Παπαηλιού Γεώργιος
Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)
Ψυχογιός Γεώργιος